Murder to Mercy (2020)

  En 16-årig pige fængsles på livstid. Mange år senere opstår en række spørgsmål om hendes skyld. Er der mon håb om en løsladelse?


  LYS MELLEM TREMMERNE

  + PLUS: det virkelige drama | periodisk nærvær
  -MINUS: manglende nerve | amerikana-moral

   

  Titlen teaser det hele! "Murder to Mercy" mere end afslører, hvad der gemmer sig bag historien om den unge sorte kvinde Cyntoia Brown. Som 16-årig fik hun en livstidsdom for at slå en mand ihjel. Mange år senere giver lignende sager måske Cyntoia håb om en prøveløsladelse. For var det, hun gjorde som teenager, i virkeligheden så slemt?

   

  Forudsigeligt snit

  I et meget forudsigeligt dokumentarisk snit genfortælles den i bund og grund afstumpede historie om det amerikanske retssystem. Med en "så kan hun lære det"-tilgang er stemningen hadefuld og har fuld fokus på straf og nedværdigelse, uden at der på nogen måde skeles til alder og livssituation. I denne sammenhæng kan dokumentaren nemt opleves som lidt selvsmagende: Her er endelig en solstrålehistorie, der kan kaste lidt positivt lys over retssystemet.

   

  En fatal beslutning

  I en blot periodisk nærværende fortællestil føler man sig aldrig helt på tomandshånd med skæbnen Brown. Lange interview-sessions med familiemedlemmer underbygger blot Browns status som low life-pigen, der traf en fatal beslutning - og hendes egne vidnesbyrd om teenage-prostitution og udnyttelse bider kun i overfladen. En meget udpenslende underlægningsmusik smører ekstra på de i forvejen noget tykt opmalede stemninger.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2020, USA, Dokumentar, Krimi, Teenagere, 96 min.

  Dansk titel: Murder to Mercy: The Cyntoia Brown Story
  Instr: Daniel H. Birman Prod: Susy Garciasalas Barkley Foto: Daniel H. Birman, Joel Winter Klip: Megan E. Chao Mus: Jongnic Bontemps
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation