The Getting of Wisdom (1977)

  En teenagepige ankommer i 1890'erne til en streng kostskole for piger, og vejen til accept bliver lang og bumpet.


  HÅN, YNK OG INTRIGER

  Dette flot eksekverede og velspillede kostumedrama udspiller sig i 1890'ernes australske Victoria og centrerer sig om teenagepigen Laura Tweedle Rambotham. Hun får sin sag for, da hun ankommer til en streng og snobbet ledet kostskole for piger.

   

  Hån, ynk og intriger

  Bruce Beresford skabte en lang række interessante og vidt forskellige film i hjemlandet, før han kom til Hollywood i 1980'erne. "The Getting of Wisdom" er et rendyrket coming of age-drama, hvor teenagepiger konstant håner, ynker og udspyr intriger over hinanden. Det er alles kamp mod alle, og nåde er sjældent en mulighed.

   

  Ikke i kridthuset

  I denne vanskelige verden forsøger Laura at gøre sig blot en smule populær, men selv ikke det store talent ved klavertangenterne kan bringe hende i kridthuset. Pigerne kender ikke til andet end at være nedladende, bedrevidende og intrigante - det er deres form for overlevelse.

   

  Overbevisende scenografi

  Filmen er scenografisk meget overbevisende og lukker sine tilskuere troværdigt ind i en svunden tid blandt tungt kjolesvøbte unge kvinder og guvernanter. Mænd er her ikke mange af (på nær et par kirkelige spidser), til gengæld mere end antydes en lesbian interest.

   

  Klassisk musik i troværdig rolle

  Et stort plus for filmoplevelsen er det næsten totale fravær af underlægningsmusik. Til gengæld spiller den klassiske musik en troværdig rolle i filmen, idet Laura som nævnt er habil ved tangenterne (i øvrigt næsten troværdigt, når vi ser hende spille!). Beresfords hoffotograf Donald McAlpine indfanger flot tidsbilledet og tilfører det stærke stemninger.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1977, Australien, Drama, Teenagere, Coming of Age, Musik, 101 min.

  Dansk titel: Ingen roser uden torne
  Instr: Bruce Beresford Prod: Phillip Adams Manus: Eleanor Witcombe Baseret på: roman af Henry Handel Richardson Foto: Donald McAlpine Klip: William M. Anderson
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation