Detachment (2011)

  En lærervikar lyser op i et tilsyneladende håbløst job, mens han ligesom alle andre omkring sig kæmper for at finde mening i hverdagstilværelsen.


  SKÆBNER PÅ GLATIS

  Med denne stærke historie om interessante skæbner kunne Tony Kayes "Detachment" have været en rigtig perle – men halvdelen af perlen forsvinder desværre i mystiske narrative greb.

  Upåvirkelig
  Lærervikaren Henry Barthes har efterhånden affundet sig med sine transitpræmisser, og han lader sig ikke længere påvirke af skiftende elevers mobning og idioti. I hans seneste tjans oplever han dog en dybere kontakt til i hvert fald et udsnit af eleverne, og måske er dette begyndelsen til en smule modspil for den indsigtsfulde vikar.

  Et godt hjerte
  Samtidig lader han den omstrejfende teenage-prostituerede Erica bo hos sig et stykke tid, og Erica knytter bånd, som Henry ikke kan binde knuder på. Alt i alt rummer filmen flere nuancerede menneskeskæbner, og replikkerne er præget af en meget fin indsigt i nogle af livets store spørgsmål. Her står Adrien Brody i sit sympatiske underspil som den stærkeste.

  Konstant musik
  Ærgerligt for filmoplevelsen er en række alt for dramatiske virkemidler: Filmmusikken er næsten konstant, om end afdæmpet, og lægger et unødvendigt tæppe over de menneskelige udsving. Og en noget umotiveret, friskfyragtig kameraføring leder ind imellem tankerne mod en musikvideo snarere end det højspændte psykologiske drama. James Caan præsterer ubetaleligt stærk i birollen som læreren Charles Seaboldt.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2011, USA, Drama, Psykologisk drama, Børn på film, 98 min.

  Dansk titel: Detachment
  Instr: Tony Kaye Prod: Bingo Gubelmann, Benji Kohn, Carl Lund, Chris Papavasiliou Manus: Carl Lund Foto: Tony Kaye Klip: Barry Alexander Brown, Geoffrey Richman Mus: The Newton Brothers