The Untouchables (1987)

  Gangsteren Al Capone er løs i New York, men en lille og ihærdig gruppe betjente sætter sig for at få skovlen under ham, én gang for alle.


  FLOT, MEN FLADT

  Utvivlsomt på mange måder en ikonisk gangsterfilm: Brian De Palmas "The Untouchables" har storfilmens udtryk og stjernenavne i alle de bærende roller.

  Flot scenografi
  Genskabelsen af New York anno 1930 er hysterisk flot. Poleret ned i mindste detalje, med evigt våde vejbaner for fotografens skyld og en sand fryd af scenografisk og kostumemæssig præcision.

  Vil imponere
  Brian De Palmas iscenesættelse bærer præg af et ønske om at ville imponere: Kameravinklingerne er ofte ekstreme, grænsende til det outrerede - særligt er fotografen instrueret i frøperspektivets voluminøse effekt.

  Storfilm med stort s
  Og Ennio Morricones svulstige filmmusik toner ofte og fuldt orkestreret ud i omsluttende stereo: Dette er en storfilm med stort s, og det bliver gennemgående understreget.

  Åleglat gangster
  New York-politimanden Eliot Ness er godt og grundigt frustreret over, at han ikke kan snuppe supergangsteren Al Capone. Men da den ældre betjent Jim Malone siger ja til at hjælpe Ness, begynder det så småt at brænde på for den åleglatte gangster.

  Elegance og æstetik
  Der er elegance og æstetik over de højdramatiske møder mellem fløjene god/ond, ikke mindst på grund af den polerede fortællestil og det fine, omend noget kantede skuespil.

  Tendens til højglans
  Generelt kan den polerede stil have en tendens til højglans - oplevelsen er ganske enkelt næsten for pæn og æstetiseret, for teknisk perfekt. Dette sat sammen med en lovlig altomfavnende brug af Morricones musik former en noget ujævn og flad filmoplevelse.

  Solid underholdning
  Ikke at man keder sig, underholdningen er hjemme. Men at betragte "The Untouchables" som mere end solid og flot underholding ville være at lade sig blindt imponere af effektmageriets hypnose.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1987, USA, Krimi, Drama, Thriller, 119 min.

  Dansk titel: De uovervindelige
  Instr: Brian De Palma Prod: Art Linson Manus: David Mamet Baseret på: bog af Oscar Fraley og Eliot Ness Foto: Steohen H. Burum Klip: Gerald B. Greenberg, Bill Pankow Mus: Ennio Morricone
  Priser
  • AA - Bedste birolleskuespiller (Connery)
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste kostumedesign
  • AAN - Bedste musik
  • GG - Bedste skuespiller (Connery)
  • GG-N - Bedste musik