The Railway Man (2013)

  En posttraumatiseret britisk mand får chancen for hævn, da han erfarer, at dén japanske mand, der torturerede ham under 2. verdenskrig, er i live.


  HÆVNEN SOM VALG

  Baseret på en af virkelighedens krigstraumehistorier glider "The Railway Man" jævnt på skinner i det lineære portræt af en mand i bedring.

  Posttraumatiseret
  Eric er en af de voksne mænd, der lider af posttraumatisk stresssyndrom. Han blev tortureret af japanerne under 2. verdenskrig, og særligt en af sadisterne vil han sent glemme.

  Mulighed for hævn
  Så da en soldaterven fortæller ham, at selvsamme japaner stadig er i live - og oven i købet fungerer som guide i det område, hvor torturen fandt sted - kommer Eric hurtigt i rejsetøjet. Men måske er hævn ikke vejen frem? Kan man vælge at tilgive? Eric vakler til sidste sekund.

  Lovligt sødsuppet
  Filmen er pænt medrivende og klarer sig egentlig nogenlunde i den lovligt sødsuppede historie, der er melodramatisk til lige under smertegrænsen.

  Sunde præstationer
  Her hjælper en sund præstation af Colin Firth, flankeret af en robust Stellan Skarsgård og en velkendt lidt for glat Nicole Kidman.

  Moden forelskelse
  Der er hjertelighed i det jordnære portræt af moden forelskelse: Filmens første knappe kvarter er en smuk og enkel indføring uden forstyrrelser.

  Støjende afstikkere
  Så begynder dramaet at foretage afstikkere til fortiden og traumerne, og filmen bliver mindre harmonisk. Springene mellem fortid og filmens nutid kommer aldrig til at fungere helt gnidningsfrit; der er for meget støj i overlappene.

  Store emner
  Kærlighed, venskab, tortur, hævntørst og tilgivelse. Det er store emner, og "The Railway Man" når i remise uden svære skrammer. Ridserne i lakken kan man åndeligt udligne med en let opvredet klud: Filmen fortæller en god og universelt vedkommende historie.

  Episk filmmusik
  Som ventet lovligt svøbt i episk filmmusik, men der er også levnet plads til scener, hvor nærheden og ærligheden får lov at stå alene.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2013, Australien, Schweiz, Storbritannien, Drama, Biografi, Romantik, Tog på film, 116 min.

  Dansk titel: The Railway Man
  Instr: Jonathan Teplitzky Prod: Chris Brown, Bill Curbishley, Andy Paterson Manus: Frank Cottrell Boyce, Andy Paterson Baseret på: bog af Eric Lomax Foto: Garry Phillips Klip: Martin Connor Mus: David Hirschfelder