Helvedes Forgaard (2010)

  I 1943 indrettede Gestapo Staldgården ved Kolding som forhørs- og interneringssted. Målet var at få skovlen under sabotagen.


  NAZISMEN I KOLDING

  Klassisk og enkelt fortalt dokumentarfilm med fokus på Danmarks tapre modstandsmænd, der måtte så grueligt meget igennem, når de kom i kløerne på Gestapo under Anden Verdenskrig. Filmen skildrer Staldgården ved Kolding, den eneste tilbageværende af Gestapos hovedkvarterer i Danmark. Her blev talrige modstandsfolk interneret og afhørt.

  Grundigt til værks
  Jeanet Rostgaard Hansen går grundigt til værks i sin dokumentariske form, og denne hendes debut er præget af stor vilje til at genskabe historien, nøjagtig som den udspillede sig.

  Krigsstemning ved Kolding
  Her hjælper det meget på filmens atmosfære, at der til formålet er optaget en lang række dramatiserende scener, hvor skuespillere bidrager til at levendegøre krigsstemningen i Kolding og omegn.

  Lange interviews
  Langt det meste af filmen forløber dog med interviews: sådan var det at være modstandsmand under krigen, sådan var det at blive angivet og taget til fange.

  Velkendt historie
  Det er en lille niche af besættelsestiden, der endnu ikke har været beskrevet på film, og som sådan er Rostgaards dokumentar et vigtigt dokument. Men i den overordnede form og i det bredere besættelsesperspektiv sidder man alligevel med følelsen af, at have fået fortalt samme historie talrige gange før.

  Demonstrativ underlægningsmusik
  Måske ud af en bekymring for at det virkelige livs drama bliver for trist og kedeligt råt for usødet, er det meste af dokumentaren underlagt en tilbagetrukket men alligevel demonstrativ underlægningsmusik.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2010, Danmark/KortDok, Dokumentar: nazismen, Dokumentar, 0 min.

  Dansk titel: Helvedes Forgaard - Gestapo på Staldgården
  Instr: Jeanet Rostgaard Hansen Prod: Jeanet Rostgaard Hansen Manus: Jeanet Rostgaard Hansen