At kende sandheden (2002)

  En læges behandling med det gængse Thorotrast-lægemiddel har medført leverkræft og i sidste ende dødsfald blandt patienterne.


  ÆRLIGT OG PERSONLIGT

  Markant kunstnerisk og personligt filmaftryk af Nils Malmros, der her vendte tilbage til den århusianske løbebane efter det omdiskuterede sidespring til færøske Barbara (1997).

  Hudløst ærlig
  Holdt i et jerngreb af Jan Weinckes æstetiserede sort/hvide fotografering er den visuelle tone slået an fra start, og samtidig fornemmes den hudløst ærlige tilgang til det familiære og betændte materiale tydeligt.

  Uden sidestykke
  Næstefter Malmros’ mesterstykke og svanesang Sorg og glæde (2013), er "At kende sandheden" instruktørens mest personlige opus, og de åbne arme med indblik ind i fortrydelser, afmagt og samvittighedskvaler er i virkeligheden uden sidestykke i dansk film.

  Sat på gaden
  Vi følger Jens Albinus i rollen som den unge Richard Malmros i barndommens Esbjerg, hvor familien bliver sat på gaden af kongens foged. Hvor han lærer betydningen af flid og grundlægger et sind, der senere betyder et liv med pligter og afsavn.

  Mod alle odds
  Og vi følger ham, når han mod alle odds beslutter sig for at blive læge, når sit mål og bliver den første overlæge på den nye neurokirurgiske afdeling i Århus.

  Ukærligt indremissionsk miljø
  Fra de fattige kår i et fordømmende og ukærligt indremissionsk miljø følger i voksenlivet ægteskabet med en lægedatter. De får børn, men Richards 35-årige karriere som neurokirurg er filmens absolutte fokus.

  Patienter døde af behandling
  For da den aldrende kirurg er gået på pension, står det nemlig klart, at mange af hans patienter tre-fire årtier efter indsprøjtninger med det gængse Thorotrast-lægemiddel har fået leverkræft og i sidste ende er døde af behandlingen.

  Filmens sandhed
  Det er denne sandhed, filmen og Malmros vil kendes ved: Hele historien, dens menneskelige konsekvenser og de mange hovedbrud for en pensioneret, erfaren kirurg, der handlede i god tro. Ærligheden skinner igennem og forstærkes af filmens rolige stil og den udprægede dvælen ved stemninger.

  Meget positiv modtagelse
  Filmen fik en meget positiv modtagelse af anmelderne og lå generelt fra fem stjerner og opad i bedømmelserne: "Med en kirurgs klare blik og sikre hånd går Nils Malmros til opgaven: At fortælle historien om sin far. Det er der kommet en enkel og storslået film ud af", "Grå sandhed i smuk film", "Visuelt og teknisk overlegen", "En operation, der lykkes", "Usentimentalt portræt" og "Dramatisk og dybt bevægende."


  At klippe i et langt liv
  At klippe i et langt liv fra barndom til alderdom kan være en svær kunst, og det er da også om noget filmens svaghed, at dette med skiftende skuespillere ikke bliver helt troværdigt.

  Pæn og lyrisk musik
  Malmros’ hofkomponist Gunner Møller Pedersen har skrevet pæn og lyrisk underlægningsmusik, der nok træder i baggrunden, men som alligevel med fordel kunne have været valgt fra for en endnu mere ærlig og stringent filmoplevelse.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2002, Danmark, Drama, Biografi, Børn på film, 98 min.

  Dansk titel: At kende sandheden
  Instr: Nils Malmros Prod: Thomas Heinesen Manus: Nils Malmros, John Mogensen Foto: Jan Weincke Klip: Birger Møller Jensen Mus: Gunner Møller Pedersen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BD - Bedste skuespiller (Albinus)
  • BD-N - Bedste film
  • RB - Bedste skuespiller (Albinus)
  • RB - Bedste instruktør
  • RB - Bedste manuskript
  • RB-N - Bedste film
  • RB-N - Bedste fotografering
  • RB-N - Bedste lyd