Mid90s (2018)

    13-årige Stevie finder en række ældre venner i Los Angeles' skateboardmiljø, samtidig med at familielivet gør knuder.


    DRENGESKÆBNE PÅ SØLVFAD

    Skuespilleren Jonah Hills instruktørdebut er på mange måder en hjertelig lille filmperle, der troværdigt indrammer 13-årige Stevies forsøg på at finde et ståsted i livet. "Mid90s" udgør således knap halvanden times intensiv dreng-bliver-til-lidt-større-dreng-dramatik - med både lynende glimt i øjet, vid, bid og humor.

     

    Mors favorit

    Stevies privatliv er ikke noget at råbe hurra for. Hans singlemor har ham ganske vist som sin favorit, for storebroren Ian er en "skidt karl", der både er voldelig og gerne stjæler af mors pung. Men der mangler noget, ikke mindst venskaber.

     

    Famlende 13-årig

    Famlende og åbenlyst på jagt efter blot en smule anerkendelse kaster Stevie sig hovedkuls ind i Los Angeles' skatermiljø, hvor de seje gutter hænger ud. Han er splejsen og den kejtede knægt, der endnu har et stykke vej, før han får "hår på brystet".

     

    Livets skyggesider

    Det lykkes dog knægten at finde en plads mellem superskaterne, og måske er det dér med at finde et ståsted slet ikke så svært? Og dog, hele tiden mindes Stevie om livets skyggesider, for hjemme venter hans voldelige bror og en mor, der ikke rigtig er mentalt til stede.

     

    Enkelt koreograferet

    "Mid90s" er i bedste 90'er-undergrunds-stil skudt på 16mm-film og indeholder (alt for meget) 90'er-popmusik på lydsiden. Tidsbilledet og stemningen står meget troværdigt i den enkle og diminutive koreografi. I det hele taget er filmoplevelsen præget af det enkle - og så meget desto mere overrumplende.

     

    Med dyb indsigt

    Hvor hjertet banker allerhurtigst og med den dybeste indsigt er i portrættet af Stevie, som han famler sig ind i den eftertragtede anerkendelse, med alt hvad det indebærer af rutsjeture. De søgende øjne slår gnister i Sunny Suljics imponerende stærke hovedrollepræstation.

     

    Finurlig og oprigtig

    I den finurlige og oprigtige optik på drengeskæbnen Stevie vinder "Mid90s" sit primære terræn - og man bærer næsten over med den mere "pompøse" brug af musik og de ofte lidt for langstrakte snakkeseancer. En anden stærk præstation i filmen leveres af Lucas Hedges i rollen som Stevies vanskelige bror.



    Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2018, USA, Drama, Børn på film, Teenagere, Coming of Age, 85 min.

    Dansk titel: Mid90s
    Instr: Jonah Hill Prod: Eli Bush, Jonah Hill, Ken Kao, Scott Rudin, Lila Yacoub Manus: Jonah Hill Foto: Christopher Blauvelt Klip: Nick Houy Mus: Trent Reznor; Atticus Ross
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN-N - C.I.C.A.E. Award