House on Haunted Hill (1959)

    En millionær tilbyder $10.000 til fem personer - mod at de overnatter i et stort, hjemsøgt hus med stor risiko for at omkomme.


    SPØGELSER PÅ SPIL

    Klassisk amerikansk spøgelseshus-gyser, der stort set udelukkende er interessant som følge af den delikate sort/hvide æstetik. Masser af veloplagt leg med lys, skygge og effekter lægger op til en handling fyldt med rullende hoveder og mærkværdige, uforklarlige hændelser.

     

    Veloplagt millionærvært

    Vincent Price er veloplagt som millionærværten Frederick Loren, der - for egen fornøjelses skyld - har inviteret fem gæster hjem i et mystisk, stort hus. Efter sigende spøger det, heraf filmens titel, og hvis de fem personer gennemlever en nat her, vil de hver få $10.000.

     

    Lig i lasten

    Der skal vise sig mange lig i lasten og skeletter i skabene, men det til trods kommer ikke ret meget som en overraskelse i en filmfortælling præget af genreskabeloner. Mange af de for 1959-tiden flotte special-effekter bringer smilene frem på læberne og udgør egentlig filmens primære underholdningsværdi.

     

    Knaldlækker fotografering

    Effekterne sammen med Carl E. Guthries knaldlækre fotografering gør "House on Haunted Hill" til en visuel oplevelse, som det er værd at tage med videre. Anslaget er i særdeleshed flot. Med en alt for anmassende underlægningsmusik af Von Dexter,



    Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1959, USA, Gyser, Mystik, 75 min.

    Dansk titel: House on Haunted Hill
    Instr: William Castle Prod: William Castle Manus: Robb White Foto: Carl E. Guthrie Klip: Roy V. Livingston Mus: Von Dexter
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation