L' isola degli uomini pesce (1979)

  Sidst i 1900-tallet strander en lille gruppe på en tilsyneladende øde ø. Men snart ser øens mørke og dødbringende sandheder dagens lys.


  B-VINKLET SCI-FI

  En frisk og bekymringsløs tilgang til science fiction-eventyrgenren, hvor ultra-kitschet b-filmsvirkemidler og skuespil til den skingre side går hånd i hånd med en seriøst lækker fotografering.

   

  Manglende blufærdighed

  Denne italienske, men amerikansk versionerede gyser/eventyr/actionfilm har ingen problemer med at lade billigt udseende "fiskemennesker" spille en central rolle, og faktisk er den manglende blufærdighed med til at troværdiggøre effekterne - her er nemlig ingen prætentiøse armbevægelser af nogen art.

   

  Obskure væsner

  På "amerikansk" fik filmen den fængende titel "Screamers", og skrigene refererer både til Barbara Bachs hovedrollekarakter Amanda Marvin og de obskure væsners mærkelige kaldesprog, når de giver den gas med deres skarpe og særdeles flænsende næver.

   

  Fundamentalt virkningsfuldt

  Det er svært ikke at blive draget af de fundamentalt virkningsfulde sekvenser, som filmens flotte fotografering afføder. Her er vi bestemt langt fra b-filmspræget, og fotograf Giancarlo Ferrando, der filmede en lang række lignende genrefilm, forstår at slå en stemning op, så de små hår rejser sig.

   

  Stemninger lige i skabet

  Hér lykkes filmen, fordi den ikke vil mere, end den kan - og samtidig kan rigtig meget for relativt små midler. Det betyder mindre, at skuespillet ind imellem halter, og at monstrene ligner noget, der er løgn. Væsentligst er det, at stemningerne sidder lige i skabet.

   

  Et ekstra pift

  Handlingen udspiller sig i slutningen af 1900-tallet og har visse lighedspunkter med flere af Jules Vernes historier. Den historiske dimension tilfører helt sikkert ekstra pift til de mørke og makabre situationer på den øde ø meget langt hjemmefra, hvor ingen kan høre "Screamers".

   

  Smægtende musikalsk britisk

  Med opfindsom, om end lettere overbrugt underlægningsmusik af Luciano Michelini. Bedst blandt skuespillerne er Richard Johnson med den helt særlige og smægtende musikalske britiske accent.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1979, Italien, Gyser, Action, Science Fiction, Eventyr, Exploitation, 100 min.

  Dansk titel: Screamers
  Instr: Sergio Martino Prod: Luciano Martino Manus: Cesare Frugoni, Luciano Martino, Sergio Donati, Sergio Martino Foto: Giancarlo Ferrando Klip: Eugenio Alabiso Mus: Luciano Michelini
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation