Grizzly (1976)

  En tårnhøj bjørn terroriserer en statspark med knivskarpe kløer. Kan myndighederne får skovlen under bæstet?


  KITSCH PÅ KLOEN

  Lige dele ubehjælpsom, kitschet og umiddelbart interessevækkende B-gyser. Filmen fik på dansk titlen "Dødens kløer" - meget oplagt i slipstrømmen af Jaws (1975) (Dødens gab)-succesen fra året før.

   

  En King Kong-ificeret bjørn

  "Grizzly" King Kong-ificerer en helt almindelig grizzlybjørn ved at lade den vokse sig abnormt stor og aggressiv - med en umættelig lyst til at flænse mennesker op, særligt smukke kvinder!

   

  Et dårligt ry

  Ikke noget at sige til at denne bjørn har et dårligt ry i den statspark, hvor den huserer. Spørgmålet er, om myndighederne kan nå at får skovlen under bæstet, før det igen (og igen) svinger de meget skarphvæssede kløer?

   

  Enkle virkemidler

  Gyser-virkemidlerne er betagende enkle (så længe de holder sig på den pelsede måtte): Vi ser ikke bæstet før sent i filmen. Og indtil da er det bæstets point of view, som det baner sig vej gennem skov og krat, oftest mod et sagesløst kvindeligt offer.

   

  Tåbelige ekstremiteter

  Ikke nogen kompliceret, men ikke desto mindre ret virkningsfuld model. Senere bliver det meste latterliggjort af de tåbelige ekstrem-udviklinger i historien, som kun kan gå én vej (i øvrigt hånd i hånd med en land-idyllisk underlægningsmusik.)

   

  Stemnings-potentialer

  Skuespillet svinger mellem professionelt og total primitivt-amatørisk. "Grizzly" kan noget, så længe den ikke går amok. De lange scener fra skov i skiftende lys har et klart og ind imellem ganske stemningsfyldt udnyttet potentiale.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1976, USA, Gyser, Thriller, Eventyr, Dyr på film, Exploitation, 91 min.

  Dansk titel: Dødens kløer
  Instr: William Girdler Prod: Harvey Flaxman, David Sheldon Manus: Harvey Flaxman, David Sheldon Foto: William L. Asman Klip: Bub Asman Mus: Robert O. Ragland
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation