Echo (2019)

  Mange forskellige indtryk omkring jule- og nytårstid i Island. Stemningerne strækker sig fra det gravalvorligt dybsindige over det komiske.


  SKÅRET IND TIL BENET

  Er der nogen, der kan slippe afsted med at skabe en sekvens-film uden videre fælles struktur og alligevel få det til at ligne og virke som et værk med stærk sammenhæng, er det islandske Rúnar Rúnarsson.

   

  Flot og enkelt

  Det beviser han i hvert fald med ”Echo”, der er en flot og enkel sammenstykning af mange forskellige indtryk omkring jule- og nytårstid i Island. Stemningerne strækker sig fra det gravalvorligt dybsindige over det komiske - i korte sekvenser af få minutters varighed.

   

  Begavet fravalg

  Ud over indledende og afsluttende er ”Echo” i klassisk Rúnarsson-stil uden underlægningsmusik – som altid et begavet og virkningsfuldt fravalg. Filmen er stringent, skåret ind til benet, ingen overfortælling.

   

  Ikke prætentiøst

  Kunstfilm uden på nogen måde at være prætentiøst, som det i langt højere grad er tilfældet med Roy Anderssons film (med hvilke flere urigtigt sammenligner netop ”Echo”).

   

  Stærk identifikation

  Som tilskuer oplever man en stærk identifikation, selvom sammenhængskraften ikke er bundet med sløjfe. Med den meget virkningsfulde inddragelse af Islands vilde natur ved juletid kommer de faste billeders begrænsninger rigtig til deres ret (ingen af sekvenserne har kamera i bevægelse).

   

  Særdeles fremragende

  En særdeles fremragende filmoplevelse, netop i al sin enkelthed, og fordi Rúnarsson har så stærkt fokus på sin form, uden at den på noget tidspunkt løber af med ham.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2019, Island, Drama, 79 min.

  Dansk titel: Echo
  Instr: Rúnar Rúnarsson Prod: Live Hide, Rúnar Rúnarsson, Lilja Ósk Snorradóttir Manus: Rúnar Rúnarsson Foto: Sophia Olsson Klip: Jacob Secher Schulsinger Mus: Kjartan Sveinsson
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation