The Grey Zone (2001)

  I de rædsomme kz-lejre under 2. verdenskrig forsøder en række særligt udvalgte jøder tilværelsen med privilegier, andre ikke får.


  SVÆRT GENNEMSKUELIG FILM

  Der snakkes i én uendelighed i denne barske jødeudryddelsesfilm. Snak, snak og atter snak. Filmen er overproppet med dialog i en grad, så man skulle tro, at manuskriptforfatteren er blevet aflønnet efter antallet af replikker.

  Kedsommelige dialoger
  Når det nu ikke kan være anderledes, overlever man også mange af de noget kedsommelige dialoger. For ind imellem gemmer der sig brudstykker af noget, der kunne have udviklet sig til en filmperle.

  Kynisk & drikfældig
  En del Hollywood-stjerner har fundet vej til Auschwitz, blandt andre Harvey Keitel som den kyniske og drikfældige tyske Oberscharführer, Eric Muhsfeldt, og Steve Buscemi som den ungarske jøde, Abramowics.

  Fucking fejlcastet
  Sidstnævnte er nok det værste eksempel på fejlcasting i nyere tid - eller også kan Buscemi vitterlig kun spille én rolle. I hvert fald spiller han hér mere gangster end dødsmærket jøde. Og så siger han fucking i ét væk. Filmen skildrer de særligt udvalgte jøder, som nazisterne tildeler nogle privilegier som modydelse for særligt hårdt arbejde.

  Få intense scener
  Filmens stærke side er skildringen af gaskamrenes helvede og hele kz-lejrens opbygning og funktion. Der er scener af meget stor intensitet, men det bliver desværre ved de få og udvalgte scener.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2001, USA, Krigsdrama, Historie, Tog på film, 108 min.

  Dansk titel: Den grå zone
  Instr: Tim Blake Nelson Prod: Pamela Koffler, Avi Lerner, Danny Lerner, Tim Blake Nelson, Christine Vachon Manus: Tim Blake Nelson Baseret på: bog af Miklos Nyiszli og skuespil af Tim Blake Nelson Foto: Russell Lee Fine Klip: Michelle Botticelli, Tim Blake Nelson Mus: Jeff Danna