The Dark Side of the Sun (1988)

  En ung mand med en sjælden hudsygdom er pakket ind i læder fra top til to. Men måske finder han kærligheden alligevel.


  UDVIDET LÆDER-FETISCH

  Dette temmelig ubehjælpsomme "epos" er i dag udelukkende interessant, fordi en meget ung Brad Pitt kan opleves i en af sine allerførste hovedroller. Som den unge Rick er han imidlertid pakket ind i læder fra top til tå gennem det meste af filmen - også hen over ansigtet.

   

  Tåler ikke sollys

  Rick lider nemlig af en sjælden hudsygdom og tåler bl.a. ikke sollys. Men derfor kan man jo godt virke attraktiv, og dén oplevelse af Rick har den jævnaldrende Frances. Hun er langt mindre interesseret i Rick uden maske (hun ved nemlig ikke, at den billedskønne unge mand og lædergutten er den samme!)

   

  Smider masken

  Da Rick smider masken, bevæger han sig samtidig ud i en meget farefuld leg med sit helbred. Men på ophold med sin omsorgsfulde far i Jugoslavien oplever Rick sit livs bedste dage - for friheden uden læderindpakning er alligevel at foretrække.

   

  Pletvist opfindsomt fotograferet

  "The Dark Side of the Sun" er optaget i Jugoslavien med en pletvis opfindsom og smuk fotografering af instruktøren selv: Til gengæld har Bozidar Nikolic ikke meget begreb om at iscenesætte, og anslået ca. to tredjedele af filmen er ren fyldstof.

   

  Masser af fyldstof

  Herunder alenlange og tilsvarende kedsommelige motorcykel/danse/karnevals/sangscener, der tilsyneladende ingen ende vil tage. Spændingen ligger stort set udelukkende i, hvordan Rick vil møde livet, når lædermasken ryger, men også hér er der langt til reelle thrills.

   

  Patos på musiksiden

  Meget af filmen er belagt med forskellige klassiske evergreens på musiksiden - ikke mindst Bach-ørehængere fungerer som en slags patos på de i forvejen temmelig følelsesmæssigt udpenslede begivenheder.

   

  En tidlig Pitt

  Den "tidlige" Pitt er ikke overvældende gennembrændende - men i en rolle, der er alt for glansbillede- og tyndt skrevet, til at det er retfærdigt at vurdere ham i en bred kontekst.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1988, USA, Canada, Jugoslavien, Drama, Romantik, 101 min.

  Dansk titel: The Dark Side of the Sun
  Instr: Bozidar Nikolic Prod: Andjelo Arandjelovic, Dusko Mihailov, Boris Nitchoff Manus: Zeljko Mijanovic, Andrew Horton Foto: Bozidar Nikolic Klip: Petar Jakonic Mus: Vojislav Kostic; Kornelije Kovac
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation