Smokey and the Bandit (1977)

  Et par gutter får til opgave at fragte en lastbil fuld af ulovlig øl over statsgrænsen.


  OKTAN 100-LØJER

  Denne jævnt overgearede komedie blev et af alle tiders mest indbringende Hollywood-hits med en foreløbig verdensomspændende indtjening på over $126 mio. Med den altid charmerende Burt Reynolds i hovedrollen som banditten The Bandit og masser af hestekræfter og oktan 100-benzin til rådighed ugør "Smokey and the Bandit" da også halvanden times rigtig underholdelse løjer.

   

  Sød musik og motorstøj

  Bandit hyres af rige bagmænd til at lede sin makkers lastbil på tværs af stater med et læs fuld af ulovlige bajere. Opgaven skal løses på tid, hvilket gør, at den lille konvoj helst ikke skal stå stille ret længe ad gangen. Men det er Bandit bestemt også mand for, og som fortrop med en 6.6 liters Pontiac Trans-Am baner han vejen, konstant med politiet i hælene. Undervejs samler han en tilfældig, "undsluppet" brud op, og sød musik opstår som akkompagnement til motor- og dækstøjen.

   

  Meget dumme politifolk

  Komedien bliver ofte til rendyrket farce, især i portrættet af de meget dumme politifolk, der altid halter bagefter og falder i Bandits fælder. Her er Jackie Gleasons selvfede sheriff Buford T. Justice hele tiden garant for billige grin - ind imellem ret morsomt, til andre tider alt for overstadigt.

   

  Nærmest konstante biljagter

  De mange - ja nærmest konstante - biljagter er filmens primære underholdningskilde, og de er knageme også lækkert koreograferede og (Oscar-nomineret)klippet. Hvor mange sæt bagdæk er der mon ikke blevet brændt af under optagelserne? Det vækker jubel, når overdrivelserne har asfalt-forbindelse, mens man ryster lidt på hovedet ad de ultra-overdrevne ekstremiteter.

   

  Helst over 5500 o/m, tak

  Flirten mellem Reynolds og Sally Field er egentlig meget nuttet, men man er ærlig talt mere interesseret i, at "Smokey and the Bandit" holder omdrejningstælleren over de 5500 end at se på kissemis i tomgang. Undervejs dukker tidstypiske replikker op, der i dag helt sikkert kan opleves både racistisk og sexistisk, men i sammenhængen her er herligt befriende. Med masser af kæk musik, inklusiv "cowboy"-countrysange skrevet og sunget til filmen.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1977, USA, Komedie, Action, Farce, Biler på film, 96 min.

  Dansk titel: Det vilde ræs
  Instr: Hal Needham Prod: Mort Engelberg Manus: James Lee Barrett, Charles Shyer, Alan Mandel Foto: Bobby Byrne Klip: Walter Hannemann; Angelo Ross Mus: Bill Justis; Jerry Reed
  Priser
  • AAN - Bedste klipning
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Field)