Back to the Future (1985)

  En hektisk professor designer en bil, der kan føre mennesker både frem og tilbage i tiden.


  HOLLYWOOD FOR FULD UDBLÆSNING

  Sammenhængende film:
  Back to the Future (1985)
  Back to the Future Part II(1989)
  Back to the Future Part III (1990)

  Træd på speederen og drej på rattet. Når bilen har rundet de 140 km/t entrer den en anden tid, hvor man så kan fjolle lidt rundt, indtil man igen har mulighed for at vende hjem.

  En særlig tidsmaskine
  17-årige Marty McFly får via sin særlige tidsmaskine chancen for at opleve sine forældre som jævnaldrende i året 1955. Det er Marty nu ikke særligt begejstret for, hans mor er nemlig ret vild med ham..

  En gylden mulighed
  Martys problem er, at han ikke kan komme tilbage til år 1985 igen, for bilen vil ikke starte. Hvem vil tro ham? Imens kan han bruge ventetiden på at presse sin far til at date moren, så han kan være sikker på at blive født. Det er da en praktisk mulighed at få!

  Et stort hit i 1985
  "Back to the Future" var et stort hit i 1985, og det forstår man godt, når man ser og oplever den eventyrlige historie, der rummer både festlige og dramatiske øjeblikke. Bestemt en fascinerende idé.

  Mangler sjæl
  Men det ændrer ikke ved, at filmen fuldstændig mangler sjæl. Det er en rendyrket "overflade-film": Glat og glinsende, alt glider af på den, når det lægger sig. Lidt en fis i en hornlygte - som fest og farver uden ekko.

  Talrige anstrengelser
  I stedet for fascination og latter afstedkommer filmens talrige anstrengelser rynken på næsen og gab. De hormonelle udsving, som filmens personer undervejs gennemlever - og som særligt rørstrømsk anlagte vil kalde "kærlighed" - forbliver overfladeglatte og endog særdeles uvedkommende.

  Hektisk og overspillet
  Den hektiske stil og det dramatiske overspil er skudt helt forbi, selvom man i filmens start oplever Crispin Glovers kunstige grin som temmelig fascinerende.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1985, USA, Science Fiction, Eventyr, Komedie, Biler på film, Teenagere, 109 min.

  Dansk titel: Tilbage til fremtiden
  Instr: Robert Zemeckis Prod: Neil Canton, Bob Gale Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale Foto: Dean Cundey Klip: Harry Keramidas, Arthur Schmidt Mus: Alan Silvestri
  Priser
  • AA - Bedste lydeffektsklipning
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste originale sang ("The Power of Love")
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Fox)
  • GG-N - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste originale sang ("The Power of Love")