Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage (1980)

  Dagens Danmark anno 1980 portrætteres med giftig satirisk indsigt i en række spøjse sketches.


  FESTLIGE LØJER

  Jesper Klein, Lykke Nielsen, Jess Ingerslev og Tom McEwan havde under navnet "Kaptajn Klyde" haft succes som revyunderholdere i absurd-gemytlig stil på teatret og i fjernsynet. I "Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage" blev de foreviget på film. Det blev kun til denne ene film, og det er da også mere en slags udvidet tv-satire-program end en reelt oplagt spillefilmsskabelon, der ligger til grund for forsøget.

   

  Veltimet humor

  "Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage" er glimtvis vinderlig i sit veltimede humoristiske syn på Danmark anno 1980 - og på en lang række skæve typer, alle levendegjort at de fire talentfulde komikere. Mest sjov og ballade sørger Tom McEwan, Jess Ingerslev og Jesper Klein for - hvor Kleins kone Lykke Nielsen mere bidrager med en slags "sammenhængskraft", hvis man kan kalde det det.

   

  Talent for satiren

  Og der er virkelig talent for satiren - og vægt bag eksekveringen - når de tre herrer folder sig ud i de meget forskellige sketches filmen igennem. McEwans portræt af den gennemsnitlige danske humor, nemlig at udbryde "det sagde hun også i går" til snart sagt alt, sidder lige i bulls-eye, og han er tilsvarende skøn, da han som langhåret blondine-tv-sportsværtinde læser "prognosen" for strikke-tegn op: Ret og vrang har aldrig været serveret lækrere.

   

  Musikalitet

  Det musikalske er gennemgående hos firkløveret - og der skal også en pligtsang eller to ind i "handlingen", nemlig en fri fabulering over gamle danske evergreen-filmsange, på en baggrund af ubestemmelig græs-overgroet grusgrav. Jess Ingerslev er i øvrigt skøn i talrige roller fra den humorforladte nordmand til den nørdede type, der bruger sine briller som vidunderlig spille-kolorit. Jesper Kleins komiske talent er helt i særklasse. Han fungerer også som filmens fortæller, og er bedst i de små og betuttede situationer filmen igennem.

   

  Hæver sig over tv-satire

  Filmoplevelsen er selvsagt abrupt og usammenhængende på grund af den episodiske og springende sketch-stil, men niveauet af humor, satire og teknisk indpakning hæver sig langt over tv-satirens og er på mange måder tidløs i komikernes talentfulde formidling, der er båret af en fantastisk indlevelse i det absurd-komiske stof, som de selv er herrer (og dame) over.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1980, Danmark, Komedie, Farce, 82 min.

  Dansk titel: Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage
  Instr: Jesper Klein, Per Holst Prod: Per Holst Manus: Jesper Klein Foto: Jan Weincke Klip: Merete Brusendorf Mus: Jesper Klein