Dansk bladtegning (1983)

  En række kendte danske bladtegnere præsenteres – og præsenterer selv – kunsten at tegne karikaturer til avisen.


  FRISK COLLAGESTIL

  I en frisk og collageagtig stil præsenterer Kirsten Stenbæk her en række af 80’ernes kendte danske bladtegnere. Folk på gaden bliver spurgt, om de har et særligt forhold til avisernes tegnere og tegninger, og tegnerne selv ytrer sig om den ofte svære kunst at fange øjeblikket og en kendt persons væsen i en karikatur.

  Kendte 80’er-tegnere
  Judy Gringer præsenterer herlighederne, siddende på en stol, og hendes fortællerstemme følger os gennem den 25 minutter lange dokumentarfilm. Der lægges lidt overstadigt komisk ud med, at hun hælder vand i et glas uden at ænse, at bægeret flyder mere end almindeligt ud over alle grænser.

  Møder med kendte tegnere
  Undervejs møder vi 80’er-kendte tegnere som Herluf Bidstrup (1912-1988), Hans Bendix (1898-1984), Franz Füchsel (1927-2017), Bo Bojesen (1923-2006), Ejnar R. Kragh (1903-1981), Poul Holck (1939-2002) og Kamma Svensson (1908-1988), der alle fortæller om deres streg – og Ove Sprogøe, der i en lille samtale med et par tegnere runder essensen af at blive karikeret.

  Citater fra revy-sketches
  Som følgeskab til Judy Gringers indføringer bringer lydsporet citater fra revy-sketches. Og Mehmet Ozan og Fynboernes musik sørger for en jovial og dansk stemning filmen igennem.

  Effekten på avislæserne
  Helt ned i essensen af bladtegningens kunst kommer filmen ikke, men den runder meget fint de enkelte bladtegneres egne overvejelser og dén effekt, de meget personlige streger har på avislæserne derude.

  Fin rytme
  Der er en fin rytme i Stenbæks fortællestil, og klippene er elegante – ofte med nærbilleder af de mange karikaturtegninger som naturligt omdrejningspunkt.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1983, Danmark/KortDok, Dokumentar, Biografi, 25 min.

  Dansk titel: Dansk bladtegning - danske bladtegnere. En dokumentation
  Instr: Kirsten Stenbæk Prod: Kirsten Stenbæk Manus: Kirsten Stenbæk, Bent Grasten Foto: Dan Laustsen Klip: Edda Urup Mus: Mehmet Ozan
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation