Mennesker bliver spist (2015)

  En ældre mand oplever alvorlige hukommelsestab og havner mod sin vilje i Polen, før han bliver genforenet med sin familie.


  HELT SIN EGEN

  Erik Clausen hulmursisolerer her sit omdømme og bygger endda til: "Mennesker bliver spist" hører til blandt hans bedste film i lang tid og kombinerer velafmålt det sure med det søde.

  Den gamle mekaniker
  Herluf er mekaniker. Han burde nok være gået på pension, men han elsker at rode med biler. Men en dag går det galt. Han har glemt at montere bremseslangerne på en bil, og det ender med en politisag.

  Hukommelsestab
  Snart bliver det mere og mere tydeligt for Herluf, at han er ved at miste sin hukommelse. Men familien og vennerne omkring ham er så ignorante, at de ikke indser det i tide.

  Ufrivilligt i Polen
  Mod sin vilje havner Herluf i Polen, hvor han falder godt ind på et usselt autoværksted. Dog kan polakkerne godt fornemme, at der er noget galt med den gamle dansker, og de sætter ham af i Danmark, da næste læs biler skal hentes.

  Nærværende drama
  Efter en helt klassisk Clausen-start tager filmen snart form og vokser markant med opgaven. Dramaet er nærværende, rørende og indsigtsfuldt, hele tiden i blandingsforholdet 75 % drama, 25 % komedie.

  Helt sin egen
  Men Clausen tillader også, at man griner ad det tragiske - eller omvendt: "Mennesker bliver spist" er helt sin egen og fuld af små overraskelser i detaljen.

  Ingen jordforbindelse
  Clausen selv tilfører hovedrollen en hel del finesse, særligt da han langsomt mister jordforbindelsen, og angsten vokser i ham.

  Forbilledeligt modspil
  Bodil Jørgensen yder forbilledligt modspil som hustruen, der har brug for sidespring og Herlufs mystiske forsvinden, før virkeligheden og kærligheden går op for hende. Lærke Winther Andersen og Rasmus Botoft udgør et troværdigt nygift par, der ikke sådan lader sig påvirke af de gamles op- og nedture.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024