The Goodbye Girl (1977)

  En ny-dumpet alenemor får sin sag for, da ekskæresten mod hendes vidende har fremlejet lejligheden. Nu må alle tilpasse sig!


  SØDLADEN OSCARVINDER

  Djærvt 70'er-typisk romcom, der blev en anmelderdarlig og prestige-filmprissluger. I dag oplever man nok mest "The Goodbye Girl" som partielt sød(laden) - historien holder ganske enkelt ikke niveau og driver ud i grænselandet Vammel.

   

  Pisker af energi

  Ganske vist spiller trekløveret i centrum af historien, så det pisker til alle sider af energi. Oscar-vindende Richard Dreyfuss er afgjort i sit es som den sære skuespiller, der bliver en klods om benet om danseren Paula og hendes 10-årige datter Lucy.

   

  Ingen nem prøvelse

  Skuespilleren gør nemlig retmæssigt krav på Paulas lejlighed, som han har fremlejer af Pauls eks, der skred fra den ene dag til den anden. Nu må trekløveret forsøge at finde sig i hinanden i den ikke videre store lejlighed, og det bliver bestemt ikke nogen nem prøvelse.

   

  Meget forudsigeligt

  Et af de mest drivende saftige problemer ved "The Goodbye Girl" er dens meget forudsigelige ud- og indviklinger - til trods for et kreativt skrevet plot og tilsvarende skæve personager. Den strålende spændingskurve i retning af omfavnelser og skibsbriks-dikkedik sent i handlingen er bare en tand for meget Hollywood.

   

  En skuespillernes film

  Dreyfuss får flot modspil fra Marsha Mason og - ikke mindst - debuterende Quinn Cummings. Når spillet rigtig gnistrer, er det svært at få armene ned. Og det er i høj grad en skuespillernes film med rige muligheder for udfoldelse. Dreyfuss spiller endda en art metarolle som (teater)skuespilleren med talent.

   

  En bjørnetjeneste

  Ind imellem fine New York-storbyperspektiveringer, men filmen er i vid udstrækning optager i studie. Dave Grusins pyssenyssede filmmusik gør handlingen en bjørnetjeneste.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1977, USA, Komedie, Romantik, Børn på film, 111 min.

  Dansk titel: Hvem sover hvor?
  Instr: Herbert Ross Prod: Ray Stark Manus: Neil Simon Foto: David M. Walsh Klip: John F. Burnett Mus: Dave Grusin
  Priser
  • AA - Bedste skuespiller (Dreyfuss)
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Cummings)
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Mason)
  • GG - Bedste film
  • GG - Bedste manuskript
  • GG - Bedste skuespiller (Dreyfuss)
  • GG - Bedste skuespillerinde (Mason)
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Cummings)