Féher isten (2014)

  Menneskene behandler Budapests gadehunde som det skidt, de træder på. Men en dag tager hundene hævn, så hår og savl står til alle sider.


  HUNDEGALSKAB

  Med sit fascinerende udgangspunkt i en historie, der bør kunne forføre lidt ud over det sædvanlige, er det svært skuffende at bevidne denne ungarske publikumsdarling og prisvinder i Cannes.

  Tykt lag af hundehår
  "Féher isten" er nemlig - når det tykke lag af hundehår er pustet af kameralinsen - ikke meget andet end en formssag; en rodet og temmelig overstyret højdramatik tilført uklædelig mystik à la Paul Thomas Andersons Magnolia (1999).

  Dyremishandling
  Pigen Lili skal bo hos sin far i tre måneder, mens mor er bortrejst. Men far sender onde blikke til Lilis hund, Hagen, og snart ender den på gaden - overladt til en ond dyremishandler, der straks begynder at hærde, sparke og piske: Hagen skal læres op til at gå efter struben for penge - på andre hunde.

  Pubertært opgør
  Lili forsøger desperat at finde Hagen, men der er ikke bid. Så hun må i stedet forsøge at finde sig selv og sin far i et sprødt lille pubertært opgør med indlagt førstegangs-fuldesyge-diskoteksbesøg.

  Mystificeret
  Her har vi fat i en af filmens klare svagheder - at den ikke evner at holde fokus men i stedet både vil være pige-på-vej-til-kvinde-drama og rødsprængt mystificeret hundegalskabsthriller slash gyser.

  Form over indhold
  Det står også klart fra filmens første og i øvrigt interessevækkende scene, at hér har vi at gøre med en instruktør, der dyrker formen en pæn del over indholdet: musik er her masser af, og den tager blot til, efterhånden som mystikken går fra svag brise til stiv kuling. Og da hundene bider fra sig, skrides der ofte til slow motion, det gode gamle billige kneb til at trække virkeligheden ud af handlingen.

  Credo
  Skuespillet er kun lige nøjagtig på det jævne. Store dele af diktionen er stiv og umotiveret. Så spiller det bedre mellem hundene, der udgør det friske pust og de søde indspark helt frem til det truttende credo af en slutning.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2014, Ungarn, Tyskland, Sverige, Drama, Thriller, Teenagere, Dyr på film, 121 min.

  Dansk titel: White God
  Instr: Kornél Mundruczó Prod: Eszter Gyárfás, Viktória Petrányi Manus: Kornél Mundruczó, Viktória Petrányi, Kata Wéber Foto: Marcell Rév Klip: Dávid Jancsó Mus: Asher Goldschmidt
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN - Un certain regard
  • CAN - Palm Dog