In Darkness (2011)

  En polsk kloakarbejder hjælper en gruppe jøder under nazisternes besættelse. Mange måneder i bakteriedybet former sig med den evige frygt for at blive taget.


  FANGET I DYBET

  145 minutter mener instruktør Agnieszka Holland der skal til for at skildre kloakhelvedet under en polsk by for en gruppe jøder under 2. verdenskrig.

  Mindst 45 minutter for meget
  Og lad det være sagt med det samme, det er mindst 45 minutter for meget, hvilket sætter sit kedelige præg på filmoplevelsen.

  Potentielt sprængfarlig
  Det er ellers en potentielt meget sprængfarlig historie, der ligger til grund for filmen. Baseret på virkelige hændelser føres vi ind i en polsk kloakarbejders kamp for at holde en gruppe jøder skjult mellem rotter og pøller.

  Ingen lækker opgave
  Det er ikke nogen hverken nem eller lækker opgave, men nazister kan narres, hvis bare man kender kloaksystemet godt nok.

  Positiv overraskelse
  En positiv overraskelse ved "In Darkness" er den relativt diminutive brug af underlægningsmusik. Agnieszka Holland plejer nemlig ikke at være bleg for at give den gas med violinerne, når en stemning skal have med den store overstregningstusch.

  Mellemmenneskelige gnidninger
  Men "In Darkness" evner desværre ikke at fremdrive den ellers oplagte klaustrofobi og frustration, der er forbundet med at være fanget i dybet. Filmen er mere fokuseret på at væve rundt i ikke særligt interessante mellemmenneskelige gnidninger - for hertil er karakteristikkerne af de involverede over og under jorden ganske enkelt ikke dybe nok.

  Det hårrejsende udebliver
  Så særligt hårrejsende bliver det ikke, hverken når nazisterne banker på, når en skræmt jøde skal føde mellem pis og flydere, eller når det ene lig efter det andet glider forbi i kanalernes skidne vand.

  Pletvis en form for nerve
  Pletvis opstår en vis nerve, men mest ud af ingenting og aldrig i den større konteksts tjeneste. Og blandt de mange personager stortrives stereotyperne temmelig udpræget. I det hele taget en film, der ikke byder på ret mange overraskelser.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2011, Polen, Tyskland, Canada, Krigsdrama, Børn på film, 145 min.

  Dansk titel: In Darkness
  Instr: Agnieszka Holland Prod: Leander Carell, Marc-Daniel Dichant, Eric Jordan, Patrick Knippel Manus: David F. Shamoon Baseret på: bog af Robert Marshall Foto: Jolanta Dylewska Klip: Michal Czarnecki Mus: Antoni Lazarkiewicz