Celda 211 (2009)

  En nystartet fængselsfunktionær bliver fanget på den forkerte side af tremmerne, da et voldsomt fangeoprør bryder ud uden varsel.


  DET RÅ TREMMELIV

  + PLUS: autenticitet | vildskab | kompromisløshed
  -MINUS: lidt for sensationel udvikling

   

  Et af nyere spansk films stærkeste bud på råt tremmeruskeri kom med denne nedtrykte fængselsfilm: "Celda 211" er ikke fredagsunderholdning for sarte sjæle, men tværtimod velformidlet blod/sved/tårer-uhygge.

  Uhygge og håbløshed
  For det er både uhyggen og håbløsheden, der hersker i Daniel Monzóns filmatisering af Francisco Pérez Ganduls roman. Dagen før den unge fængselsvagt Juan Oliver skal starte på sit nye arbejde, bliver han vist rundt i fængslets faciliteter.

  Hård skæbne
  Den hårde skæbne banker dog på tremmerne. Midt i det hele bryder alle tiders mest hektiske fangeoprør ud, og Juan Oliver er pludselig fanget bag tremmerne, mens de øvrige vagter er flygtet i sikkerhed.

  En snedig plan
  Juan Oliver udtænker dog hurtigt dén plan, at han er den "nye, morderiske fange" i celle 211, og dén køber de andre indsatte heldigvis. Men hvor længe kan det blive ved med at gå godt?

  Testosteronisk jernhård
  Fortællestilen er rå og testosteronisk jernhård. Håbløsheden er i stigende grad til at tage og føle på, og stemningen har ikke tænkt sig at trække skyerne til side.

  Klaustrofobisk plot
  I helheden fungerer det klaustrofobiske plot bedst i filmens første time. Her er situationen stadig ny og "spændende" for Juan Oliver. Herefter forfalder historien desværre til det lidt for krydrede, og det er svært ikke at føle sig sensationsberiget på den lidt uinspirerede måde.

  Dystre brummeroner
  Underlægningsmusikken er ikke dominerende, men begrænset til dystre brummetoner, og skuespillet er en sær blanding af fængselsamatører og dygtige professionelle, der dog hæmmes af de nævnte udviklinger i historien.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2009, Spanien, Fængselsfilm, Action, Krimi, Drama, 114 min.

  Dansk titel: Cell 211
  Instr: Daniel Monzón Prod: Álvaro Augustin, Juan Gordon Manus: Jorge Guerricaechevarria, Daniel Monzón Baseret på: roman af Francisco Pérez Gandul Foto: Carles Gusi Klip: Cristina Pastor Mus: Roque Baños
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation