American Sniper (2014)

  Amerikanernes største snigskyttegeni nedlægger terrorister i flæng, men har selv svært ved at ryste krigen af sig hjemme i kernefamilien.


  PATRIOTISMEN TRIVES

  Gamle Clint Eastwood kaster sig her endnu engang over det amerikanske, så det driver: "American Sniper" er et meget patriotisk og meget sort/hvidt melodrama om heltedåd, kernefamilieidyl og plafbare skurke.

  Sødsuppe
  Det er ikke nogen køn filmoplevelse, og tendensen i retning af det sødsuppede bliver bare værre og værre for endelig at kulminere i et åbent epilog-sår af vammelhed.

  Mange følelser
  Al denne americana taget i betragtning fungerer Eastwoods film hæderligt: her er action og krigsnerve i en troværdig irakisk kulisse, og Bradley Cooper indrammer flot de mange følelser i den dominerende hovedrolle.

  Et militær-kald
  Chris Kyle er snigskytte. Han melder sig til militæret og bliver elitesoldat, da han ser på tv, hvordan gustne terrorister mejer amerikanere ned med smil på læberne og Allah-tilråb.

  Kendt som "Legenden"
  På vagt i Irak bliver det hurtigt klart, at Chris er et naturtalent med en præcisionsriffel, og snart bliver han kendt i hele nationen som "Legenden" med flere hundrede terrorister på samvittigheden.

  Tykt påklistret
  Men man har ikke andet end hovedrysten til overs for den overraskende tykt påklistrede de gode mod de onde-tematik og den endnu mere sovsede hjemkomst-til-uforstående-familie-dramatik.

  Ekstravagant amerikansk
  Her savner man udnyttelse af den oplagte psykologiske nerve på begge fronter, og tilbage sidder man med en bittersød smag i munden: hæderlig underholdning, godt filmhåndværk men ekstravagant amerikansk.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2014, USA, Krigsdrama, Action, Thriller, 132 min.

  Dansk titel: American Sniper
  Instr: Clint Eastwood Prod: Bradley Cooper, Clint Eastwood, Andrew Lazar, Robert Lorenz Manus: Jason Hall Baseret på: bog af Chris Kyle, Scott McEwen & Jim DeFelice Foto: Tom Stern Klip: Joel Cox, Gary Roach
  Priser
  • AA - Bedste lydklipning
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (Cooper)
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste klipning
  • AAN - Bedste lydmix