Blue Thunder (1983)

  En post-traumatiseret Los Angeles-soldat/politibetjent er pilot på styrkens helikopter. Men en gammel rival får hadet til at blusse op mellem roterende rotorblade.


  SLAG I LUFTEN

  + PLUS: luftfoto | potent action | helikopter-gear
  -MINUS: plot | kliché | ekstremt støjende

   

  Selvom John Badhams 80'er-action "Blue Thunder" ikke ligefrem er en fornyelse i genren, er den alligevel forfriskende. Det skyldes ikke mindst, at store dele af filmen udspiller sig i luften over Los Angeles - i lækkert fotograferet koreografi og Oscar-nomineret klipning.

   

  Gennemhullet grundplot

  Grund-plottet er gennemhullet af stereotyper. Her er Roy Scheiders post-traumatiserede Vietnam-vetaran /slash Los Angeles-politi-helikopterpilot Frank Murphy omdrejningspunktet for de mange rotorslag i luft og bolledej. Han har netop fået ny makker, og de får den seneste helikoptermodel demonstreret. Men så dukker Murphys gamle plageånd og fjende op - Malcolm McDowells sleske F.E. Cochrane. 

   

  Gammel had ruster aldrig

  At gammel had aldrig ruster vinder nye overdrev, når de to kommer i luften i hver deres helikopter. Her betyder det ikke noget, at man flyver lige over storbyens puls! Den ene skal bare ned med nakken, og døden skal ikke komme i vejen.

   

  Maskulint potent

  "Blue Thunder" har sin force i den maskulint potente stål-mod-stål-kerne. Det er bare lækkert, som helikoptere med det nyeste 80'er-gear stryger gennem luften, komplet med lydløs indstilling og super-mikrofoner. Murphy og hans unge makker ynder bl.a. at betragte en kvinde, der dyrker nøgenyoga i sit glashus - en rigtig voyeur-klassiker!

   

  En klods om benet

  Klichéerne er tumpede og en klods om benet, men ikke overraskende at de er der. Sure chefer, overdrevne intriger, lig i laster De er der alle sammen, men kan bedre sluges i den flotte luft-action, der også gør, at filmen trods alt skiller sig ud fra mængderne.

   

  Larmende helikopter-action

  Bedst blandt skuespillerne er Warren Oates - i sin sidste rolle. På trods af rollens chef-klichéer formår han alligevel at udnytte de ret kedelige rammer i retning af et nuanceret portræt. Arthur B. Rubinsteins musik er tam, men sine steder reelt overdøvet af den larmende helikopter-action.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1983, USA, Action, Krimi, Fly på film, 109 min.

  Dansk titel: Blue Thunder
  Instr: John Badham Prod: Gordan Carroll Manus: Dan O'Bannon, Don Jakoby Foto: John A. Alonzo Klip: Edward M. Abroms; Frank Morriss Mus: Arthur B. Rubinstein
  Priser
  • AAN - Bedste klipning