The Warriors (1979)

  New York er i fare for at blive overtaget helt og aldeles af enorme bande-grupperinger, og politiet har ikke en chance.


  UDVIDET BANDEKRIG

  Walter Hill ramte her en helt særlig stil og stemning, der gav genlyd ikke mindst blandt det amerikanske samfunds unge. "The Warriors" spejlvender nemlig samfundets hakkeorden og lader New Yorks store bandegrupperinger overtage magten i storbyen.

   

  Konstante rivaliseringer

  Allervæsentligst for banderne, hvis centrale gruppe i filmen hedder netop "The Warriors", er dog kampene mod de andre bander. Konstant er der rivaliseringer, og der bliver ikke på nogen måde lagt fingre imellem, når den øverste magt forsøges opnået.

   

  I New Yorks nattemørke

  Langt det meste af filmen udspiller sig i nattemørket, og hovedrollen har i virkeligheden New Yorks undergrundsbane. Det fornemmer vi allerede i filmens fænomenalt klippede og farvelagte anslag - hvor opening credits tilmed præsenteres i markant blodrød nuance.

   

  Benene på nakken

  En af krigernes metoder er nemlig at løbe. De opsøger balladen for så at tage benene på nakken i sidste øjeblik. Ofte er undergrundsbanen deres redning, når dørene lukkes, sekunder før den rivaliserende bande når frem til perronen.

   

  Små og store intriger

  Der er også små og store intriger internt i gruppen. Hvem skal fx sidde på topstyringen, og hvad gør de mange unge mænd, når der pludselig kommer en dame med på slæb? Hun skal i hvert fald være rigtig ferm til at løbe.

   

  Sej og særegen

  Natte-æstetiseringen af New York er både sej og særegen og Walter Hills mest vellykkede side af "The Warriors". Dialogen er egentlig temmelig dum, men der bliver heller ikke lagt op til, at de forskellige bandemedlemmer har en videregående uddannelse. Deres liv er gaderne!

   

  Farverige nærkampe

  I længden bliver de evindelige løb og gadekampe noget aparte og ensformige, og en egentlig gåsehudsfrembringende tænding opnår filmen aldrig. Den har en fremdrift i det lettere absurde (i 1979 fremtids-)scenarie og de ofte farverige nærkampe mellem skønt påklædte grupperinger (især de åbentstående læderveste, baseballdragter og smækbukse-banden er mindeværdige.)

   

  For støjende

  Lige i overkanten musikunderlagt - inklusive en stribe popnumre - er "The Warriors" en alt for støjende filmoplevelse. Der er nemlig så rigelig fart og støj i billederne med den megen action, at filmoplevelsen hermed bliver for mættet.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1979, USA, Krimi, Drama, 92 min.

  Dansk titel: Krigerne
  Instr: Walter Hill Prod: Lawrence Gordon Manus: David Shaber, Walter Hill Baseret på: roman af Sol Yurick Foto: Andrew Laszlo Klip: Freeman A. Davies; David Holden; Susan E. Morse; Billy Weber Mus: Barry De Vorzon