Bang! (1977)

  En skolelærer med rod i privatlivet er allermest optaget af at optage lyd og komponere eksperimenterende musik.


  SATIRISKE GNISTER

  + PLUS: særpræg med stil | fotografering
  -MINUS: let manieret | ikke i balance | sær historie

   

  Mange betragter "Bang!" som filminstruktør Jan Troells mest personlige - eller sågar private - film, og der er da også flere temaer, der går igen fra Troells eget liv. Men "Bang!" er samtidig en affære, der distancerer sig betragteligt til virkeligheden gennem satire og surrealisme, og det gør den en kende manieret.

   

  Store udfoldelser

  Skolelæreren Hinder har rod i privatlivet, er fraskilt og involveret i et par affærer, der gør ham endnu mere forvirret, end han er i forvejen. Allerstørst interesse viser han i sine egne omfattende musikalske projekter. Jævnligt optager han sære lyde, der er tænkt til at indgå i den helt store symfoniske udfoldelse.

   

  Velkendt magi

  Billedligt rummer "Bang!" meget af Troells velkendte magi, og tilgangen til satiren og surrealismen er ennda langt mere fotografisk og klippemæssigt alsidig, end vi kender det fra den mest kendte svensker udi dén gebet, Roy Andersson.

   

  Svæver over vandene

  "Bang!" er således ikke ren tableau, og historien er - trods sping og overflade - præget af en nogenlunde kausal sammenhængskraft. Mange sære sekvenser er drømmeprægede og svæver over vandende - stærkest står den visuelle og lydmæssige formidling, mindre fascinerende er de syrede islæt.

   

  Overfodret med indtryk

  Lyden og musikken spiller en handlingsmæssig rolle, da Hinder jo begår sig udi amatørkomposition, så det er ikke her, filmen bliver skinger - snarere lidt overfordret med indtryk. Håkan Serner vandt en Guldbagge for bedste mandlige hovedrolle - for en fint afmålt, betuttet præstation, og "Bang!" var i hovedkonkurrence på filmfestivalen i Cannes.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1977, Sverige, Drama, Komedie, 100 min.

  Dansk titel: Bang!
  Instr: Jan Troell Prod: Bengt Forslund Manus: Georg Oddner, Jan Troell Baseret på: novelle af Sven Christer Swahn Foto: Jan Troell Klip: Jan Troell Mus: Karl-Erik Welin
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GULDB - Bedste skuespiller (Serner)