A Shine of Rainbows (2009)

  Forældreløse Tomás får en ny chance hos plejemor og -far langt ude i den irske idyl. Men en uventet tragedie vender op og ned på det hele.


  SØDLADNE KRUMSPRING

  Ultra-sødladen sorrig-og-glæde-film, fortalt som børnefilm, men ikke med mange formildende kvaliteter. Det er historien om 8-årige Tomás, der får en ny chance. Hidtil har han haft det svært som forældreløst børnehjemsbarn.

   

  Plejemor med overskud

  Da den "overskudsagtige" landmandskvinde Maire (danske Connie Nielsen med sart indstuderet irsk accent) kaster sin kærlighed på Tomás, er det nemlig dybfølt og ægte. Maire og hendes mand Alec har nemlig ikke selv kunnet få børn, og behovet for en krøltop er særlig udtalt hos Maire.

   

  Idyl om læberne

  Nu breder idyllen sig om læberne på den ellers sammenbidte Tomás, og han lærer livets lyse sider at kende - takket være Maires lyse sind og moderkærlighed. Mere sammenbidt og betændt er forholdet til plejefar Alec, men da en uventet (og utroværdigt fortalt) tragedie rammer familien, bliver plejefarmand nødt til at træde i karakter.

   

  Ligegyldig tilgang

  Fra første scene fornemmer man mere end tydeligt, hvor ligegyldigt instruktør og fotograf Vic Sarin går til det potentielt børnevenligt dybsindige stof. Det er en fortællestil forankret i den alleryderste overflade - uden ridser i lakken vel at mærke. Med masser af "autentisk" irsk musik på lydsiden og lidt for manieret spil fra både børn og voksne.

   

  Rosenrødmen & vamle violer

  Den formodede herskende børnemagi i Lillian Beckwiths romanforlæg er i filmen erstattet af rosenrødmen, stereotypiseringer og slagside i retning af vamle violer: Konstant gengivet i et halsende tempo, der aldrig tager sig tid til at komme tæt på drengens kvaler eller hans forhold til plejeforældrene og sine nye venner.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2009, Canada, Irland, Drama, Børn på film, Dyr på film, 101 min.

  Dansk titel: A Shine of Rainbows
  Instr: Vic Sarin Prod: James Flynn, Tina Pehme, Kim Roberts Manus: Vic Sarin, Catherine Spear, Dennis Foon Baseret på: roman af Lillian Beckwith Foto: Vic Sarin Klip: Alison Grace Mus: Keith Power
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation