The Russian Woodpecker (2015)

  Bestrålet af Tjernobylkatastrofen i sin barndom vender en mand tilbage til området for at afprøve sine teorier.


  MAND FALDER

  Storpolitisk og elektrisk ladet ukrainsk dokumentarfilm, der via sin kontaminerede og delvist kugleskøre hovedperson går i kødet på Tjernobyl-katastrofen og Rusland-Ukraine-krisen med helt egne (konspirations)teorier.

  Den mystiske lyd
  Titlen "The Russian Woodpecker" refererer til dén frekvenslyd, der i mange år undrede det meste af verden. Man kunne spore lyden til hjertet af Sovjetunionen, men hvor kom den egentlig fra, og hvad betød den?

  Voldsom bestråling
  Filmens determinerede dokumentarist blev som barn voldsomt bestrålet, da Tjernobyl eksploderede. Måske derfor har han ikke noget imod at tage tilbage til det område, der stadig er afspærret, og hvor radioaktiviteten stadig er ti gange højere end normal.

  Enorm konstruktion
  Efterhånden former der sig en teori i hans hoved. Dét, han er mest optaget af, er den enorme metalkonstruktion, der står tæt på Tjernobylværket, og som kostede enormt mange rubler at opføre.

  Mand til tops
  Besøget i Tjernobyl-området og i særdeleshed nærkontakten med den absurd enorme metalkonstruktion er i sandhed filmens store force. Her opstår magiske øjeblikke af krybende uhygge som følge af både historien, afmagten og den lille mand på vej til tops i et meningsløst metalskelet i forfald.

  Dødt land
  Gåsehuden pibler frem, når der stiges til vejrs i dette forladte og døde land, til velvalgte Tjajkovskij-toner. Desværre fastholdes denne spændings- og stemningsopbygning ikke. Hvor omtalte scener udgør filmens i positiv forstand overophedede reaktor, køles der hurtigt ned, og historien kredser i stedet om lidt for mange og lidt for storpolitiske emner, komplet med et hav(!) af interviews.

  Ærlig & alternativ
  I helheden fremstår "The Russian Woodpecker" dog ærligt og alternativt, ikke mindst som følge af den tydeligt "anderledes" dokumentarist og hans forståeligt voksende paranoia.

  For meget musik
  Ud over nævnte smukt valgte klassiske toner til de episke indslag i filmen, drukner mange af begivenhederne desværre uklædeligt i et større fibertæppe af divergerende underlægningsmusik.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2015, Ukraine, Storbritannien, USA, Dokumentar, Krig, 80 min.

  Dansk titel: The Russian Woodpecker
  Instr: Chad Gracia Prod: Ram Devineni, Mike Lerner Manus: Chad Gracia Klip: Chad Gracia; Devin Tanchum
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • SUNDANCE - Grand Jury Prize