Hvis lille pige er du? (1963)

    En ung kvinde er træt af magtfulde mænds tilnærmelser. Så nu vil hun gifte sig med en millionær, blot for at skilles umiddelbart efter. Men går det nu helt efter hendes plan?


    LETLØBENDE

    Erik Ballings eneste samarbejde med Dirch Passer udgør også en blandt få smukt afrundende og underspillede Passer-præstationer. "Hvis lille pige er du?" er letløbende og letfordøjelig romantisk komedie, men tilsat Ballings sædvanlige tæft og unikke filmiske sanseapparat.

     

    Skovlen under mændene!

    I dag ville filmens titel uden tvivl have fået feminister til at rive sig i manken af mandehad. For Ghita Nørbys frk. Eva Brunn er bestemt hverken lille eller pige - hun er en voksen kvinde, der selv kan bestemme! Og det er da også Eva Bruuns plan i filmens handling: Hun vil have skovlen under alle de mænd, der tror, at de kan sno hende om deres lillefingre.

     

    Ikke helt efter planen

    Derfor gør hun sig til for Dirch Passers mangemillionær og skibdreder, Hans. Han er vant til at få, hvad han peger på, og inden længe er der da også et giftermål i sigte. Men kun fordi, Eva har tænkt sig at lade sig skille hurtigt efter - så Hans (og alle andre mænd) kan lære det. Det kommer dog ikke til at gå, helt som Eva har tænkt det.

     

    Fine nuancer

    Historien er raskt glemt - det er i skuespillet og dets fine nuancer, filmen har sine varige kvaliteter. Og her står Ghita Nørby og Dirch Passer ualmindelig godt til hinanden. Passer med det nævnte afdæmpede (under)spil, fuld af charme. Nørby energisk og hjertelig, og samtidig i tvivl (hun tager ofte karbad for at samle tankerne.)

     

    Meget mere end lystspil

    Sjove situationer opstår ud af det letløbende, der i Ballings iscenesættelse er meget mere end bare lystspil. Det mærkes både i det markante filmhåndværk og helt ud i birollerne, hvor Maria Garland og Johannes Meyer som de ældste begge er i hopla. Baard Owe er herlig som Eva Bruuns tilbeder Johannes, og Hans Kurt fint nedtonet i en kort optræden som succesvant direktør.

     

    Sjove miniature-indslag

    Bent Fabricius-Bjerres musik er en væsentlig medspiller gennem hele handlingen, af og til lidt for meget. Tonerne er karakteristiske og veloplagte. Eva Bruuns samvittighed optræder i øvrigt som finurlige indslag, når hun (Ghita Nørby i "miniature") kommer med råd til livets facetter fra sin strikkende positur i sæbeskålen.

     

    Pressen skrev:

    "Kultiverede løjer, der trækker lidt", "Præstationer med charme hjalp på Ballings langsomme løjer", "En filmidé med festlige muligheder, men de blev ikke udnyttede", "Mindst to skridt tilbage" (for Erik Balling), "Dirch Passer i rigtig rolle", "Charme i ingenting" og "Stille film over sjov idé."    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024