Andre folks børn (1958)

  En djærv, barnløs gårdejer og hans kone beslutter sig for at tage en håndfuld udfordrede børn i landpleje over sommeren. Det udvikler sig til både drama og idyl.


  LAVMÅLS-BØRNEFILM

  Kort- og dokumentarfilms-instruktør/fotografen Nicolai Lichtenberg prøvede denne ene gang kræfter med spillefilmsformatet: "Andre folks børn" er historien om Birte, Bente, Kirsten, Hanne, Lars, Henry og lille (sorte) Jimmy, der alle er udfordrede børn med mere eller mindre mudrede forældreforhold. Denne sommer får de chancen hos den barnløse gårdejer Mads Madsen med hustru.

   

  Mellem kattekillinger og langhalmsstrå

  Madsen har nemlig valgt at tage sig kærligt af den lille gruppe unger, så de kan boltre sig mellem kattekillinger og langhalmsstrå. Men ikke alt ved at passe på børn er ren idyl. Det mærker Madsen-parret på egen krop, da gruppens største dreng Henry bryder ud og gør vejene usikre på Madsens antikke motorcykel.

   

  Idyllen genfindes

  Med hjælp fra gårdens godhjertede røgter, Helge Kjærulff-Schmidts Kresjan, skal både drengen og idyllen dog nok snart indfinde sig igen, og med lidt held kan gårdejerparret endog overtales til at adoptere et af de stakkels små fortvivlede pigebørn.

   

  Ubehjælpsomt

  "Andre folks børn" er ubehjælpsom filmfortælling. Personinstruktionen er ikke-tilstedeværende, og langt de fleste blandt både børn og voksne præsterer på et niveau et par hak under det tålelige. Emil Hass Christensens gårdejer Mads Madsen sætter således nok rekord i stivfrossen diktion i Hass' filmografi.

   

  Politisk korrekthed

  Der er politisk korrekthed ved at lade et af børnene være sort, selvom Jimmy bliver ærgerlig/krænket, da gruppen vælger ham som negerhøvding i en ellers idyllisk fangeleg på gårdejerens jord. Dramaet med Henrys sviptur på motorcykel er alt andet end reelt dramatisk, men fører dog for en stund filmen ind i hjertet af København.

   

  Uden grundidé

  Filmoplevelsen er usammenhængende, springende og helt uden grundidé. Læg hertil alt for meget sødsovset underlægningsmusik og en stribe indlagte evergreen-sangnumre - et enkelt tilmed helt umotiveret fremført af den animerede mus Hannibal. Børn og meget barnlige sjæle anno 1958 kunne måske godt føle sig dramatiseret af Nicolai Lichtenbergs barsk-idylliske løjer, men i dag fremstår filmen mere end almindeligt under lavmål.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1958, Danmark, Drama, Børn på film, Familie, Dyr på film, 80 min.

  Dansk titel: Andre folks børn
  Instr: Nicolai Lichtenberg Prod: Tore Amundsen Manus: Kirsten Bundgaard Foto: Henning Kristiansen Klip: Elna Sevel Mus: Ole Mortensen