Die Fälscher (2007)

  En gruppe meget dygtige jøder får særbehandling i koncentrationslejren, mod at de hjælper nazisterne med at forfalske pund- og dollarsedler i stor stil.


  DET VIRKELIGT FALSKE

  Der er grund til at smile ægte af dette forfalskernes paradis - for et paradis må der være tale om for de få jøder, der under anden verdenskrig var dygtige nok til at komme på det store forfalskningshold, der hjalp nazisterne med at producere millioner af pund.

  Chancen for at overleve
  Et paradis fordi deres del af kz-lejren var ren luksus sammenlignet med livet lige på den anden side af den tynde trævæg. Fordi de fik chancen for at overleve, hvis de vel at mærke samarbejdede - og holdt sig raske.
   

  Fascinerende historie

  Det er en fascinerende historie fra det virkelige nazi-liv, og skildringen af livet på "første klasse" i kz-lejren er fuld af dramatiske intriger og fortættede kampe på overlevelse og ideologi.

  Detaljeringsgrad et plus
  Når filmen står stærkest, er når detaljeringsgraden bliver et niveau højere, og det omfattende forfalskningsarbejde beskrives, så man næsten kan føle de enkelte instrumenter i processen.
   

  Menneskelige relatuoner

  Generelt koncentrerer historien sig om de menneskelige relationer, med- og modarbejde og den evige kamp for at holde sig gode venner med nazisterne. Der udvikler sig en række intense scener, men man får også fornemmelsen af, at samtlige kz-lejr-sammenholds-klichéer er forsøgt stoppet ind i handlingen, hvilket synes noget overdramatiseret og i mange henseender ikke klæder filmen.

  Interne jøde-opgør
  De interne opgør jøderne imellem er selvfølgelig nødvendige for at beskrive de ideologiske kampe, men der bliver lidt for meget af det, hvorfor den egentlige forfalskningstematik ind imellem træder i baggrunden.

  Menneskelige relationer
  Det er indlysende nok i forsøget på at forme en dramatisk film, hvor de menneskelige relationer spiller en fremtrædende rolle - som alle kan identificere sig med. Skuespillet er rigtigt pænt om end stereotypt i de ikke videre nuanceret skrevne roller, og den lidt stilistisk ubestemmelige filmmusik er mange steder upassende.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2007, Østrig, Tyskland, Krigsdrama, Fængselsfilm, Tog på film, 98 min.

  Dansk titel: Forfalskerne
  Instr: Stefan Ruzowitzky Manus: Stefan Ruzowitzky Baseret på: bogen "The devil´s workshop" af Adolf Burger Foto: Benedict Neuenfels Klip: Britta Nahler Mus: Marius Ruhland
  Priser
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • AA - Bedste udenlandske film