Deadpool (2016)

    En toptrænet agent gennemgår et specialprogram, der giver ham ganske særlige kræfter, og han har alt at vinde og intet at tabe.


    INTET AT TABE

    Sammenhængende film:

    X-Men (2000)

    X2 (2003)

    Deadpool (2016)

    Logan (2017)

     

    Tilstræbt selvironisk superheltefilm, der sætter alt på et bræt – med ujævn underholdning til følge. "Deadpool" vil gerne forny genren, men falder i stedet i sin egen lidt omvendt fortænkte suppedas.

    Tilbud om superkræfter
    Da den toptrænede agent Wade Williams får konstateret terminal cancer, ramler verden selvsagt under hans fødder. Men en mystisk mand har tilbudt ham superkræfter og "evigt liv", hvis Wade lader sig underkaste en ganske særlig operation.

    Bare kom an!
    Efter kort betænkningstid takker Wade ja, og snart kan han begå sig ligesom alverdens mest adrætte og drabelige dyr, på samme tid – og gerne i slow motion. Så kan fjenderne og skurkene bare komme an, og det gør de også.

    Kunstnernavnet Deadpool
    Wade tager kunstnernavnet Deadpool og iklæder sig en Spiderman-lignende heldragt. Så kan han nemlig både gemme sit vansirede ansigt og bevare sin anonymitet. Målet er på et eller andet tidspunkt at bekende kulør for kæresten, der tro, at Wade er død.

    Et rasende tempo
    Så går det ellers i allerhøjeste grad over stok og sten, i et rasende tempo og med helt enorme mængder computergrafik, biljagter og blodige dueller i en ren actionheksekedel. Formildet til dels af den omtalte selvironi, for "Deadpool" indrømmer ofte de mange klichéer, bl.a. fordi Wade ind imellem taler direkte til publikum.

    Bulder og brag
    Således kan han også bede filmen om underlægningsmusik, når han finder denne påkrævet, igen et tegn på, at man trods alt er opmærksom på den megen bulder og brag. Men derfor fylder filmen alligevel (for) meget i både billede og lyd.

    Herligt bramfri
    Bedst fungerer herlighederne, når humoren rammer et lille minefelt af lavplat prutte- eller onanihumor. Her kan "Deadpool" være bramfri og overskrider alverdens grænser for pli og Hollywood-dannelse. Ryan Reynolds trives tydeligvis i den actionkomiske titelrolle, men "Deadpool" er ikke skuespillernes film. Hertil er indpakningen for bombastisk og selvbevidstheden for eklatant – til trods for den hæderligt forsøgte ironiske distance.



    Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2016, USA, Action, Eventyr, Komedie, 108 min.

    Dansk titel: Deadpool
    Instr: Tim Miller Prod: Simon Kinberg, Ryan Reynolds, Lauren Shuler Donner Manus: Rhett Reese, Paul Wernick Baseret på: karakterer af Fabian Nicieza & Rob Liefeld Foto: Ken Seng Klip: Julian Clarke Mus: Junkie XL
    Priser
    • GG-N - Bedste film
    • GG-N - Bedste skuespiller (Reynolds)