Den kloge mand (1956)

    Der er åben krig mellem landsbyens læge og kvaksalver, indtil kvaksalverens evner alligevel anerkendes i nødens stund.


    HÅNDTAM GENINDSPILNING

    Sammenhængende film:

    Den kloge Mand (1937)

    Den kloge mand (1956)

     

    Knap 20 år efter Arne Weels hjertevarme fortolkning af Paul Sarauws skuespil kom Jon Iversens genindspilning af generations- og moralkløft-dramaet, "Den kloge mand". Denne gang med far og søn Osvald og Frits Helmuth i de bærende roller, men uden den kloge iscenesættelse og det følte skuespil, der kendetegnede 30'er-filmen.

     

    Den kloge mand

    Inspireret af en autentisk retssag mod en nordjysk kvaksalver i 1928 skrev Paul Sarauw et skuespil i 1936, som året efter blev til et filmmanuskript. Den lokale kloge mand, Osvald Helmuths Rasmus Thomsen, har helbredt mange mennesker med små og store skavanker, men han bliver ikke anerkendt for sine evner. Landsbylægen, Jørn Jeppesens Thomas Haller, er decideret fjendtligt stemt: kvaksalveri er roden til alt ondt.

     

    Blomstrende kærlighed

    Derfor modarbejder lægen både Thomsens virke og et blomstrende kærlighedsforhold mellem sin egen datter og Thomsens søn. Sønnen er tilmed ved at uddanne sig til læge, og snart er han i naturvidenskabens tjeneste selv stor modstander af faderens kvaksalveri. Men efter en tragisk hændelse, hvor Rasmus Thomsen er tæt på at havne i knibe, bliver der alligevel brug for hans ekstraordinære evner i en tilspidset situation.

     

    Tarvelige stereotyper

    Selvom Osvald Helmuth har endog meget fine scener i titelrollen, er der lang vej til Carl Alstrups skønne præstation tyve år tidligere. De fleste små og store roller omkring Helmuth er desuden mestendels tarvelige stereotyper, der er mere ufrivilligt komiske end dramatiske. Jørn Jeppesens mavesure kredslæge er et godt eksempel på en tamt skrevet rolle uden udfoldelsesmuligheder.

     

    Dreyer-fotograf

    Kai Normann Andersen leverer den noget sødladne underlægningsmusik - med et enkelt "sang"-nummer, hvor Rasmus Thomsen kort tid inden sit livs største krise går omkring i den skønne natur og lommefilosoferer lidt over tilværelsen. Denne opdaterede version af "Den kloge mand" er i øvrigt fotograferet af Dreyer-fotografen Karl Andersson, der stod for de sublime billeder til Vredens Dag (1943).



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1956, Danmark, Drama, Dyr på film, Børn på film, 98 min.

    Dansk titel: Den kloge mand
    Instr: Jon Iversen Prod: Henning Karmark Manus: Paul Sarauw Baseret på: skuespil af Paul Sarauw Foto: Karl Andersson Klip: Edith Schlüssel Mus: Kai Normann Andersen
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation