Hang 'Em High (1968)

  En mand er tæt på at dø efter en grov ydmygelse midt i ørkenen. Herefter er det blevet tid til nådesløs hævn.


  WESTERN UDEN GEJST

  Der blev her fulgt op på Sergio Leones og Clint Eastwoods spaghetti-western-trilogi med denne amerikanske spaghetti-western.

  Grov ydmygelse
  Den har Clint Eastwood i rollen som hævneren Jed Cooper, der i filmens start bliver groft ydmyget og til og med hængt af en gruppe cowboys.

  Masser af hævntørst
  Jed Cooper dør imidlertid ikke af at blive hængt, (husk på, det er jo Eastwood), og straks efter, at dommer Fenton (miserabelt spillet af Pat Hingle) har sat ham på fri fod, melder han sig til tjeneste som sherif for at kunne opspore de cowboys, der rent faktisk gjorde det af med ham.

  Erfaren cowboy
  Hævn, hævn, hævn: det er filmens tema. Og for en erfaren cowboy med gå-på-mod og styrke er det næsten så let som at klø sig i nakken at opnå den.

  Fri bordel-adgang
  Lønnen som sherif er pæn, og oveni får Cooper fri adgang til byens bordel. Og selvom dommer Fenton er en iskold, klam bøddel, bliver Cooper alligevel hængende hos ham for at kunne håndhæve loven.

  Arketypisk genrefilm
  Instruktør Ted Post har ikke rigtig greb om denne arketypiske genrefilm. Det er som om, han har regnet med, at Clint Eastwood ovenpå sine spaghetti-succeser alene skal kunne bære filmen.

  Ingen spændingskurve
  Men der er ingen variation eller spændingskurve. Begivenhederne flader hele tiden ud i en let komediepræget cowboyhygge.

  Klichébombede kopier
  De fleste roller, inklusive Eastwoods, er klichébombede kopier fra talrige andre westerns. I en sørgeligt lille birolle som en fange med en ærgerlig skæbne ses Dennis Hopper - han er på skærmen i under et minut.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024