Der var engang (1966)

  En meget forkælet prinsesse bliver aldrig tilfreds med de bejlere, der melder sig. Men den seneste har alligevel en plan i ærmet.


  GØGL UDEN STYRING

  Skuespilleren og teaterinstruktøren John Price kastede sig her sultent over filmatiseringen af Holger Drachmanns folkeligt muntre skuespil om en prinsesses snobberi i mødet med talrige mandlige bejlere.

   

  Kreativt studieoptaget

  Stjernebesat og kreativt studieoptaget former "Der var engang" sig i dén grad som filmet teater, og Prices iscenesættelse bærer præg af manglende styring. I stedet står scenerne stift og uinspireret – og efterlader initiativet til de dygtige skuespillere, der dog må knokle forgæves.

   

  Dur ikke, næste...

  Den både snobbede og selvoptagede prinsesse af Illyrien benytter sig meget af "dur ikke, næste"-mentaliteten, når mandlige bejlere melder sig og beder om hendes hånd. Således også, da Peter Steens dådyrøjne melder sig under tronen.

   

  Romantisk tovtrækkeri

  Efter romantisk tovtrækkeri må Steens prins ty til ganske alternative metoder for at få sin prinsesse: Han smider kappen og udgiver sig for en anden – og hermed bevæger filmen sig også for første gang ud af studiet til en lille klynge tiltrængte udeoptagelser.

   

  Tilløb til hofsatire

  Løjerne tager flere gange tilløb i retning af velment hofsatire, men gang på gang forfaldes i stedet til det manierede, i både iscenesættelse og spil. Ingen af skuespillerne formår at brænde igennem, og der er ellers nok at tage af (i og med at en lang række biroller kun optræder i en enkelt scene.)

   

  Underkastet klassiske toner

  P.E. Lange-Müllers musik er skambrugt gennem hele det historisk farvestrålende set up, faktisk er der stort set ikke en scene, der ikke er underkastet de klassiske toner. Efter datidens standarder var den statslige støtte til Prices film enorm. Men filmen blev en publikumsmæssig fiasko.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1966, Danmark, Komedie, Historie, Fantasi, Dyr på film, 95 min.

  Dansk titel: Der var engang
  Instr: John Price Prod: Henrik Sandberg Manus: John Price Baseret på: skuespil af Holger Drachmann Foto: Henning Kristiansen Klip: Edith Nisted Nielsen Mus: P.E. Lange-Müller
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation