Lampedusa in Winter (2015)

  Langt ude i Middelhavet og stik nord for Tripoli ligger øen Lampedusa, hvor borgmesteren forsøger at bringe varme ind i de frustrerede flygtninges venteposition.


  UPARTISK BILLEDE

  Højaktuelt billede på flygtningesituationen, som den tager sig ud i udkants-Europa. Nærmere bestemt den lille italienske middelhavsø, hvor selv en håndfuld flygtninge ændrer hverdagen Lampedusa. Øen ligger omtrent 200 km syd for Sicilien og 110 km fra Tunesien, og dens beliggenhed tæt på Nordafrika og stik nord for Libyens hovedstad Tripoli gør øen til et knudepunkt for illegale flygtninge

  Upartisk billede
  ’Lampedusa in Winter’ udgør et meget fint og upartisk billede på den for hele Europa højaktuelle situation. Og filmen er samtidig en hjertelig påmindelse om, at der findes ildsjæle derude med overskud til at give lidt ekstra af sig selv.

  Usikker venteposition
  Lampedusas kvindelige borgmester er en af dem, og hun er både flygtningenes håb og klippe i den helt igennem usikre venteposition og frustration, de befinder sig i. Borgmesteren er den fødte leder og er hele tiden synlig i de små og havfriske gadebilleder mellem klyngerne af rastløse flygtninge, der får sig en kop stående kaffe med tæpper over skuldrene.

  Ærligt & enkelt
  Stemningsbilledet af de store personlige udfordringer for flygtningene er således ærligt og enkelt - og som kontrast til det lille og grundlæggende trygge Lampedusa-samfund. Her skildres kombinationen af lokal og international afmagt, når et lille øsamfund er nødt til at tage stilling til noget større end overvejelserne om, hvorvidt den nye færge er stor nok til deres behov.

  Vi har det godt, som vi har det
  Den menneskelige stillingstagen er mange helst foruden. Man har det jo godt, som man har det. ’Lampedusa in Winter’ bringer os lidt tættere på den nye hverdag, som Europa netop nu er midt i og perspektiverer situationen med middelhavsvinde og en opløftende menneskelig varme.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2015, Østrig, Italien, Schweiz, Dokumentar, 93 min.

  Dansk titel: Lampedusa in Winter
  Instr: Jakob Brossmann Prod: Jakob Brossmann Foto: Christian Flatzek, Serafin Spitzer Klip: Nela Märki
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation