Autumn Blood (2013)

  En teenagepige og hendes lillebror bor alene i bjergene, men idyllen får ikke lov at leve.


  IDYLLISK KAOS

  + PLUS: fotografering | vild natur | fravær af musik
  -MINUS: kan grænse til det vulgære | periodisk musik

   

  Reklamefilmsinstruktør Markus Blunder spillefilmsdebuterer her med en flot bjergthriller, der ikke sætter sin fortællestil under en skæppe.

  Knivskarpt og elegant
  Æstetikken opstår som følge af Reed Moranos knivskarpt og elegant vinklede fotografering af den østrigske afsideshed, som den tager sig ud i et højspændt fortættet thrillerplot på liv og død.

  Ikke for enhver smag
  Fortællestilen er kantet og ikke for enhver smag. Her er fx stort set ingen dialog, hvilket vil sige maksimalt 10 sætninger sammenlagt. Dét kunne man kalde eksperimenterende, men det er snarere et virkemiddel, end det er et statement, og derfor fungerer det flot i "Autumn Blood".

  Musik og ikke-musik
  Store dele af filmen vælger Blunder at fortælle uden underlægningsmusik - desværre er dette valg ikke ført helt igennem. Så ville vi stå med en helt anden og langt mere unik filmfortælling.

  Krystalklar magi
  Når bjerglydene får lov at stå alene, opstår en rent ud sagt krystalklar magi, en eventyrlig renhed, der i samspil med det tiltagende klamsvedte plot udvikler sig til "idyllisk kaos".

  Alene i bjergene
  Historien kredser om en teenagepige og hendes lillebror, der i filmens start mister deres far til et uforklaret revolveropgør. Siden mister de også moren og er nu ladt alene højt oppe i bjergene.

  Livet på spil
  Men det bliver ikke den alt for tidlige voksendommens idyl, der kommer til at præge livet i den rene luft. Landsbyens liderlige mænd vil det anderledes, og pigen bliver voldtaget og "ved nu for meget", hvorfor både hendes og brormands liv er på spil.

  Enestående billeder
  Ikke et glidende og enkelt plot, men en form for rodnet til de enestående billeder, der svæver og forfører. Og her er pigen en del af skønheden, en uskyldsren og kridhvid-hudet nymfe, der stiger op ad bjergsøvandet, som Gud har skabt hende.

  Ikke fingrene imellem
  Der lægges altså ikke fingre imellem, og det har sine små slagsider mod det overdrevne eller sågar vulgære. Men i helheden er "Autumn Blood" en filmoplevelse ud over det sædvanlige - og alene i sine billeder ganske uafrystelig.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2013, Østrig, USA, Thriller, Psykologisk drama, Teenagere, Børn på film, 100 min.

  Dansk titel: Autumn Blood
  Instr: Markus Blunder Prod: Markus Blunder Manus: Stephen T. Barton, Markus Blunder, Gunther Aloys Foto: Reed Morano Klip: Joe Landauer Mus: Robert Miller