Das Goebbels-Experiment (2005)

  Kig bag facaden på Adolf Hitlers allermest trofaste væbner, propagandaminister Joseph Goebbels gennem hans omfattende dagbogsoptegnelser.


  I EN FORDREJET HJERNE

  Dette ganske enestående dokumentariske benarbejde former en ligeså enestående politisk, personlig og historisk dokumentarfilm.

  Goebbels egen historie
  Med udgangspunkt i Joseph Goebbels dagbøger - og dem førte han fra ungdomsårene i 1920'erne og helt frem til nazisternes nederlag i 1945 - fortæller Goebbels selv sin historie, gennem Kenneth Branaghs fortællertstemme og et hav af arkivfilm.

  Særegen "selvbiografi"
  "Das Goebbels-Experiment" er en temmelig overset dokumentarisk perle, der både i sin metode og indholdet formidler Goebbels i en særegen tilnærmet "selvbiografi".

  Sinds- og verdensstemninger
  Dette er muligt bl.a. fordi Goebbels dagbøger emmer af både sinds- og verdensstemninger. Altid havde han fingeren på pulsen omkring sig og brugte sine evner i en politisk signifikant karriere men med en velkendt fordrejet hjerne.

  Velgennemtænkt formel
  Filmen afviger ikke fra sin velgennemtænkte formel. Det er Goebbels, der dikterer, og det er arkivfilmen der farver dokumentaren og den i forvejen farverige og absurd dedikerede politiker.

  Unikt arkivmateriale
  Her er både de helt store og velkendte taler, men filmen rummer også en lang række unikt arkivmateriale, der bl.a. fanger Goebbels i mere afslappede situationer.

  Fordrejet idyl
  Samtidig har man fået adgang til propagandaministerens sommerbolig, Bogensee lidt uden for Berlin, for at perspektivere de idyllisk fordrejende optagelser med de stadigt funktionelle elruder, der med et tryk på en knap kunne gå ned i gulvet.

  Skæbnen til dørs
  Filmen følger skæbnen til dørs, og vi ser de forkullede rester af Goebbels-parret og de forgiftede børn på rad og række i Rigskansliets baghave.

  Hypnotiserende
  "Das Goebbels-Experiment" er en hypnotiserende dokumentarisk oplevelse, der dog havde stået en hel del mere råt og effektivt, hvis originalmusikken havde holdt sin kæft langt oftere.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2005, Tyskland, Storbritannien, Dokumentar: nazismen, Dokumentar, Biografi, 108 min.

  Dansk titel: The Goebbels Experiment
  Instr: Lutz Hachmeister Prod: Lutz Hachmeister Manus: Lutz Hachmeister, Michael Kloft Foto: Hajo Schomerus Klip: Susan Bellows m.fl. Mus: Hubert Bittman