Good News: Von Kolporteuren, toten Hunden und anderen Wienern (1990)

  Hårdtarbejdende og hårdføre avissælgere af fremmed herkomst trodser alle elementer for at tjene til dagen og vejen i Østrigs hovedstad Wien.


  KOMPROMISLØST

  Den toneangivende instruktør og dokumentarist Werner Herzog har kaldt Ulrich Seidls spillefilmslange dokumentardebut for En af de bedste dokumentarfilm, der nogensinde er lavet, og i dag står "Good News" da også som en stilistisk tidløs inspirationskilde for talrige dokumentarister.

   

  Kompromisløs tilgang

  Filmen, hvis komplette titel er "Good News: Von Kolporteuren, toten Hunden und anderen Wienern", går ultragrundigt og dermed ultra-Seidl'sk til værks - kompromisløs i sin tilgang til hverdagslivet blandt primært tyrkiske, indisiske, parkistanske og egyptiske avissælgere i den østrigske hovedstad.

   

  Direkte i flæsket

  Uden ret meget af Seidls senere pinlighedernes varemærke, men stadig direkte i flæsket på den skævhed, ulighed, klasse, køn, race og fremmedgjorthed. I en udtalt observerende og meget lidt forklarende stil er Seidl den perfekte dovne flue på væggen, der gennem Hans Selikovskys nysgerrige kameralinse filmer det umiddelbare i stedet for at iscenesætte hverdagens billeder.

   

  Virkelighedens egne kommentarer

  Ind imellem er der direkte forbindelse mellem de hårdtarbejdende og hårdføre avissælgere (og de døde hunde og andre mennesker fra Wien) og kameraet. Men langt det meste af tiden glider hverdagen blot forbi uden andre kommentarer end dem, virkeligheden selv bibringer. Håndholdt og uden filter - kønt behøver det ikke at være, når man filmen hverdagen i Wien.

   

  Tidløs tilgang

  Som et tidsbillede og dokument på året 1990 er dokumentaren enestående, og som sådan langt fra tidløs. Det er i Seidls begavede tilgang, hvor kommentarer er udeladt og virkeligheden taler for sig selv, ar "Good News" holder den dag i dag. Selvfølgelig uden underlægningsmusik.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1990, Østrig, Dokumentar, 130 min.

  Dansk titel: Good News: Newspaper Salesmen, Dead Dogs and Other People from Vienna
  Instr: Ulrich Seidl Prod: Philippe Bober, Hans Selikovsky Manus: Ulrich Seidl Foto: Hans Selikovsky Klip: Klaudia Ecker; Peter Zeitlinger
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation