Glassland (2014)

  En ung irsk mand med en gennemalkoholiseret mor kæmper en næsten umulig kamp for at få hverdagen til at hænge sammen.


  MOR PÅ FLASKEN

  Ganske godt forsøg udi portrætkunst af alkoholspøgelset på film. Unge Gerard Barrett har både skrevet og instrueret Dublin-dramaet om Toni Collettes Jean, der er godt i gang med at drikke sig ihjel. I det selviske projekt er hun komplet ligeglad med sine børn, men sønnen John bliver alligevel ved og ved med at samle hende op fra nærved fatale branderter. Kan han ændre hendes mission?

   

  Realisme

  Stilen er godt og grundigt realistisk, måske også for realistisk, hvis film overhovedet kan blive det. I hvert fald lykkes det ikke helt Barrett at tæmme sin egen barske historie, og det højdramatiske tema bliver lidt for udtværet i længden.

   

  Melodrama-tendenser

  Det bliver lidt for selvsmagende, selvransagende og selvsørgerligt - og så er vi ude, hvor det ind imellem kan være svært at bunde, og hvor der går for meget melodrama i sagerne. Samtidig føler man sig ind imellem af samme årsag hægtet lidt af det ellers komplet intense drama.

   

  Fine præstationer

  Men hovedstammen i filmoplevelsen er ægte nok, båret primært af to meget fine præstationer af Toni Collette og Jack Reynor. Og så den ærlige fortællestil, der er præget af håndholdt ægthed og et lyddesign på det virkelige livs præmisser: her er fx slet ingen filmmusik (på nær mystiske to minutter hen imod slutningen.)

   

  Universel alkohol-problematik

  Den universelle alkohol-problematik er i således det store og hele oprigtigt og troværdigt indrammet, og i de allerstærkeste scener rejser de små hår sig hist og her. Men det er ikke en konsekvent virkning, og "Glassland" mangler den sidste føling med grænser for at brænde helt og decideret igennem.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2014, Irland, Psykologisk drama, 93 min.

  Dansk titel: Glassland
  Instr: Gerard Barrett Prod: Juliette Bonass, Ed Guiney Manus: Gerard Barrett Foto: Piers McGrail Klip: Nathan Nugent
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • SUNDANCE - Special Jury Prize (Acting)
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering