She's So Lovely (1997)

  Et ungt par med et kompliceret kærlighedsliv skilles af psykisk sygdom. Efter ti år på en institution kommer han ud igen, og kærligheden blomstrer.


  EN RODET AFFÆRE

  Da den højt skattede instruktør og skuespiller, John Cassavetes, døde i 1989, efterlod han sig bl.a. et manuskript, som denne film er baseret på.

  Post mortem-sensation
  Instrueret af sønnike, Nick Cassavetes, var opmærksomheden for denne post mortem-"sensation" sikret på forhånd.

  Strøget med hårene i Cannes
  Og muligvis af samme grund blev filmen strøget med hårene på filmfestivalen i Cannes, hvor Sean Penn vandt for bedste skuespiller - og Nick blev nomineret til Den gyldne Palme.

  Svært at forstå
  I dag er det endog meget svært at se, hvad der skulle kunne lede en fransk filmjury på disse tanker: "She's So Lovely" er en alt andet end meningsfuld, velspillet og veldrejet film.

  Et utilregneligt tilfælde
  Det er historien om det unge par, Eddie og Maureen, hvor han er et psykisk og utilregneligt tilfælde, og hvor hun venter utålmodigt på, at han bliver sig selv igen.

  Lovende start
  Filmen begynder lovende med en fatal druk- og kissemissescene mellem Robin Wright og James Gandolfini. Hér har man egentlig høje forventninger til, at filmen kan dreje ind ad et interessant spor.

  Det glade vanvid
  Men så begynder det "glade vanvid" at tage over. En tendens, der tager til og efterhånden knækker filmen over til en ukendeligt rodet affære i grænselandet mellem falde-på-halen-komedie og psykologisk drama.

  "10 år senere.."
  Det hjælper ikke, at vi ca. halvvejs inde i filmen får et "10 år senere"-skilt stukket i hovedet. Nu vil filmen nemlig ind i materien på betændelsen Eddie. Han er nu ude fra institutionen, og Maureen er på forhånd fyr og flamme.

  Flammende kærlighed
  For selvom hun nu er godt gengift med John Travolta, eller rettere hans karakter, Joey, kan hun ikke glemme den flammende kærlighed fra dengang.

  En farce
  "She's So Lovely" slutter nærmest som en farce, hvor begivenhederne centrifugeres rundt i et hektisk og dybt utroværdigt kammerspil tiltænkt på kærlighedens præmisser.

  Tiltagende besynderligt
  Der er rigelig med stemningsdikterende jazzet underlægningsmusik, og det er generelt meget svært at bevare interessen for den tiltagende besynderlige film, hvor skuespillerne farer op og ned - ligesom handlingen.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1997, USA, Frankrig, Drama, Romantik, 100 min.

  Dansk titel: She's So Lovely
  Instr: Nick Cassavetes Prod: René Cleitman Manus: John Cassavetes Foto: Thierry Arbogast Klip: Petra von Oelffen Mus: Joseph Vitarelli
  Priser
  • CAN - Technical Grand Prize: Thierry Arbogast
  • CAN - Bedste skuespiller (Sean Penn)
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering