Rabbit-Proof Fence (2002)

  Tre aboriginal-piger flygter fra den lejr, hvor børn ellers samledes i 30'erne for at blive bedre og mere "hvide" mennesker.


  FASCINERENDE FLUGT

  Phillip Noyces "Rabbit-Proof Fence" er en rigtig australsk natur-spændingsfilm baseret på virkelige hændelser. Filmen bærer positivt præg af inspiration fra Peter Weirs australske film, bl.a. Picnic at Hanging Rock (1975), men har ikke samme narrative disciplin og fængslingskraft.

  Dannede menensker
  "Rabbit-Proof Fence" er baseret på virkelige hændelser, hvor mange børn af aboriginals i 1930'erne blev indfanget af de hvide og placeret i særlige lejre, hvor de gerne skulle blive mere "hvide" og dannede mennesker.

  Flygter fra lejren
  Men tre søstre flygter fra lejren, og den ældste søster på 14 år har godt styr på verdenshjørnerne og farerne ved at blive opdaget af "sporeren", der følger dem, at lejrchefen sidder tilbage med en meget lang næse.

  Bedre opbygning efterlyses
  Filmen er primært centreret om pigernes flugt. Hvad der kommer forud med tilfangetagelse og lejrliv fylder ikke meget i handlingen. En anderledes vægtning havde givet historien mere fylde, og spændingen var bygget endnu mere op.

  Visuelle lækkerier
  Der er masser af lækkerier i indfangelsen af de tørre australske landskaber - visuelt har "Rabbit-Proof Fence" al den nerve og elegance, man kan ønske sig.

  Brutalt lyd-overgreb
  Til gengæld er lydsiden et stort handicap: Et særligt brutalt overgreb udgør den enormt udbredte underlægningsmusik. Den kvæler ikke alene naturens egen vildskab, men også filmoplevelsen som helhed.

  Uudnyttet potentiale
  Skuespillet er troværdigt, også fra de ukendte børn, men man sidder tilbage med følelsen af, at det højdramatiske potentiale - ikke mindst omkring opførelsen af det absurd lange hegn - ikke tilnærmelsesvis er udnyttet godt nok.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2002, Australien, Drama, Eventyr, Biografi, Børn på film, Teenagere, Tog på film, 94 min.

  Dansk titel: Rabbit-Proof Fence
  Instr: Phillip Noyce Prod: Phillip Noyce, Christine Olsen, John Winter Manus: Christine Olsen Baseret på: bog af Doris Pilkington Foto: Christopher Doyle Klip: Veronika Jenet; John Scott Mus: Peter Gabriel
  Priser
  • GG-N - Bedste musik