Maggie (2015)

  En epidemi hvor mennesker forvandler sig til zombier hærger. En far er fast besluttet på til det sidste at tage sig kærligt af sin smittede datter.


  TIL DEN BITRE ENDE

  En stille, indadvendt zombiefilm. Det er faktisk "Maggie"s materie, og det er ganske forfriskende.

  Frygtet virus
  Det er historien om teenageren Maggie, der som en blandt mange har fået den frygtede virus, der i sidste ende vil forvandle hende til en levende død med forkærlighed for menneskekød.

  Til den bitre ende
  Fast besluttet på at tage sig kærligt af hende til den bitre ende, omfavner Maggies far den svære tilstand på hjemmefronten. Datteren bliver mere og mere syg, og står klart, at noget må ske, så hun ikke kan smitte de allernærmeste.

  Kærlighed & omsorg
  Helt basalt kan man tale om, at "Maggie" er et drama om dødbringende sygdom. Indramningen er selvsagt langt mere fantastisk, og præmissen sværere at sluge. Men det er de samme mekanismer, den samme kærlighed og den samme (om)sorg.

  Nærværende baggrund
  I denne kontekst lykkes "Maggie" faktisk ganske pænt. Det efterhånden skamridte zombietema er en bagvedliggende fortælling i en langt mere nærværende historie om kærlighed og sorg.

  Afdæmpet tone
  Filmen holder sin afdæmpede tone fornemt fra start til slut. Afstikkerne til zombiemøder har blot en stemningsforstærkende virkning. I denne nedtonede og kærlige omfavnelse af døende datter-temaet får Arnold Schwarzenegger karrierens hidtil markant mest substantielle rolle. Og han gør det virkelig godt.

  Ærlig film
  Her er ingen ramasjang eller plathed. Filmen er ærlig til det sidste, og en skægget Arnold formidler følelsesregistrene som frustreret og sørgende far troværdigt og dybfølt.

  Sminket lig
  Abigail Breslin har det sværere i filmens titelrolle. Efterhånden sminket til ukendelighed. Men i det nære portræt af far-datter-forholdet gnistrer Breslin også i små glimt.

  Brummende toneangiver
  David Wingos musik er oftest en brummende toneangiver og kvæler for mange stemninger undervejs. Man sidder med en klar overbevisning om, at udeladelse af musik havde fremhævet de dybere lag af historien endnu bedre.

  Flot fotografering
  "Maggie" udmærker sig også ved en virkelig flot fotografering. Fotograf Lukas Ettlin finder de rigtige perspektiver og lyssætninger på apokalypsens depression.

  Svær præmis
  Mange vil nok have svært ved at sluge filmens præmis - det fantastiske, overnaturlige lag. Og fans af zombiegenren vil omvendt blive skuffet over den manglende ramasjang.

  Fin & tankevækkende
  På den måde fører "Maggie" en svær tilværelse, publikumsmæssigt. Og det er synd, for i helheden er filmen ganske fin og tankevækkende.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2015, USA, Schweiz, Thriller, Gyser, Drama, Zombiefilm, Teenagere, 95 min.

  Dansk titel: Maggie
  Instr: Henry Hobson Prod: Matthew Baer, Colin Bates, Bill Johnson, Trevor Kaufman Manus: John Scott 3 Foto: Lukas Ettlin Klip: Jane Rizzo Mus: David Wingo