The Maze Runner (2014)

  En flok teenagedrenge havner med slettet hukommelse i en mystisk koloni. På den anden side af høje betonmure venter monstre, hvis friheden skal genvindes.


  BOYS & BETON

  Delsyntetisk teenage-action indrammet i beton: "The Maze Runner" udgør første og forudsigeligt langmodige filmatisering af James Dashners succesromaner.

  Klassisk tematik
  Og en succes er filmen da sikkert også hos langt de fleste unge teenagere. Filmen spiller i hvert fald på den klassiske sammenhold-under-pres-tematik, hvor glatkindede drenge finder meningen med livet under aparte omstændigheder.

  Mystisk koloni
  Thomas er den sidstankomne til en mystisk koloni af drenge. Ingen ved, hvor de er, og deres hukommelse er blevet slettet. Men én ting står klart. Det er ikke noget rart sted, og bag de høje betonmure gemmer sig en uvenlig verden med monstre. Dén er de nødt til at forcere for at slippe ud af pinen.

  Lange overvejelser
  "The Maze Runner" tager sig meget god tid til at dyrke de lange overvejelser, som drengene må igennem. Skal de nu gå ud på den anden side af betonen, hvem egner sig bedst, hvornår skal de gøre det.

  Kedsommelig parkering
  Man kan selvfølgelig sige, at denne dyrkelse af ungdommens grublerier er nødvendig for historiens troværdighed, men faktum er, at man sidder og tripper utålmodigt for at komme videre og ud på den anden side - det er hele filmens drive, der parkeres alt for længe.

  Semiautomatiske monstre
  Når endelig actionsafterne driver, er det uden den store overbevisning. Bestemt, der er goddaw over de semiautomatiske monstre, når de kanter sig rundt i det grå og labyrintiske betonhelvede. Men den helt ekstatiske actionrus udebliver.

  Nærved hæderligt
  En ordentlig flok unge skuespillere gør det nærved hæderligt men kæmper mod fuldpakken af klichéer. Helt galt går det, da den første (og henrivende) pige ankommer til lejren.

  Uhyggeligt lydbillede
  John Paesanos musik tordner for det meste ulideligt ud af alle højttalere. Mere interessant er det krybende uhyggelige lydbillede fra den anden side af betonhøjderne – så længe det endnu er mystisk, hvad der gemmer sig derude.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2014, USA, Storbritannien, Science Fiction, Action, Mystik, Teenagere, 113 min.

  Dansk titel: The Maze Runner
  Instr: Wes Ball Prod: Marty Bowen, Wyck Godfrey, Ellen Goldsmith-Vein, Lee Stollman Manus: Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers, T.S. Nowlin Baseret på: roman af James Dashner Foto: Enrique Chediak Klip: Dan Zimmerman Mus: John Paesano