Legend (1985)

  En ung mand ved navn Jack er oppe imod en slimet ondskab, der truer med at tage dagslyset fra verden.


  FLØDEBOLLE-EVENTYR

  Kult-eventyrromantik fra instruktør Ridley Scotts storhedstid. "Legend" har en meget ung Tom Cruise i hovedrollen som førsteelskeren Jack, der må spidse albuerne for at redde verden og i tilgift gifte sig med sin udkårne.

  Svulstig film
  "Legend" er på alle måder en svulstig film. Det er kandiseret eventyrromantik, der overhovedet ikke skæver til god smag eller stil, og halvanden time i selskab med enhjørninger, der løber gennem eventyrlandskaber fodret med faldende fantasiblomster fra himlen i slow motion er ikke for enhver smag.

  Narrative flødeboller
  Det ændrer ikke ved, at "Legend" kan noget med sine narrative flødeboller. Den serverer et helt igennem kunstigt univers, der i bedste fald kan indfange svage sjæle med forkærlighed for det sukrede - og holde dem til fadet.

  Stopfodret med glamour
  Filmen er stopfodret med glamour på både billed- og lydsiden. Der er ikke lagt fingre imellem, og ekstreme mængder filmmusik sørger for den helt igennem artificielle ånd, som allerede er skitseret ovenfor.

  Pigernes ven
  Tom Cruise er en pigernes ven og svinger kniven i kamp mod en væmmelig ondskab, der til lejligheden ser både umanerlig skidtmads ud (den er grøn i hovedet) og er indhyllet i slim. Hvis ikke Cruise havde haft kniven fremme, ville ondskaben slukke for verdenslyset.

  Blåøjet i fantasiverdenen
  Mia Sara er det yndige pigebarn, Lili, der er så blåøjet i fantasiverdenen, at hun flere gange er ved at gøre i de lyserøde nælder. Så er det godt, at Cruises Jack dukker op og kan sætte trumf på realitetssansen mellem de mishandlede enhjørninger.

  Gasssen går af ballonen
  Overordnet betragtet er "Legend" jo en fantasifuld film, men Ridley Scott overgør fantasierne i en sådan grad, at gassen er gået ud af ballonerne, længe før de får lejlighed til at stige til vejrs af egen kraft.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1985, Storbritannien, USA, Eventyr, Fantasi, Romantik, 94 min.

  Dansk titel: Legend
  Instr: Ridley Scott Prod: Arnon Milchan Manus: William Hjortsberg Foto: Alex Thomson Klip: Terry Rawlings Mus: Jerry Goldsmith
  Priser
  • AAN - Bedste makeup