Being There (1979)

  Aldeles isoleret fra og uvidende om verden udenfor sin gamle herres hus træder en butler ud for at stå på egne ben.


  NY I VERDEN

  "Being There" rummer uden tvivl en af Peter Sellers' bedste og mest gribende præstationer. En rolle, hvor han for en gangs skyld virkelig får lov at vise, hvad han dur til uden for komediegenrens ofte meget afgrænsede rammer.

  Ved ikke hvordan verden ser ud
  Vi føres blidt ind i historien om den midaldrende gartner Mr. Chance, der alle dage i sit liv har passet en gårdhave for en fin herre. Chance har aldrig været udenfor huset, så han aner ikke, hvordan verden ser ud, og han har angivelig heller aldrig været interesseret i at finde ud af det.

  Oplært gennem tv
  De eneste indtryk, han har af kloden på den anden side, er dem, han har fået gennem de tv-apparater, han så flittigt kigger på i sin hverdag. Han har simpelthen tillært sig en masse "menneskelige" egenskaber gennem fjernsynet.

  Tvinges på gaden
  Da hans husherre dør, tvinges han på gaden uden overhovedet at vide, hvad det er, han roder sig ud i. Skæbnen vil, at han bliver let påkørt af en limousine, da han forsøger at zappe mod et udstillings-tv bag en butiksrude.

  En fornem dame
  I limousinen sidder den fine dame Eve Rand (Shirley MacLaine), og hun insisterer på at tage Chance med sig hjem i privaten for at lappe hans beskadigede ben.

  Ligger for døden
  I det fornemme hus møder Chance Rands mand Benjamin (Melvyn Douglas), en syg gammel mand, der ligger for døden. Også han bliver fanget af Chances umiddelbare og naive udtalelser.

  Nede på jorden
  Han virker så dejligt nede på jorden, så afdæmpet og klog på en forførende måde. Man tror simpelthen, at han er en lille dybsindig filosof, men i virkeligheden er det fordi, han ikke ved bedre.

  En ukendt klog mand
  Benjamin Rand er gode venner med USAs præsident, og Chance får nu lejlighed til at møde selveste præsidenten. Også han forføres af Chances udtalelser, og inden længe kender hele landet denne ukendte kloge mand, der i gartnerbilleder fortæller om landets spirende økonomi.

  Varmt og elskværdigt
  Det er en meget varm og elskværdig historie fyldt med skæv humor og kærlighed. Det er herligt befriende engang imellem at se en film om en anderledes mand, der vælter verden. I det hele taget er filmen svær ikke at elske i sin bittersøde samfundssatire, der på mere hjemlige breddegrader kan minde lidt om Hans Scherfigs.

  Roligt
  Ud over det stærke skuespil er scenografien og fotograferingen i en klasse for sig. Man hæfter sig særligt ved filmens særligt glidende og behageligt rolige stil, der nærmest følger hvilepulsen.

  Interessant musik
  Selv musikken placerer sig i kategorien "interessant". Bortset fra en popjazzet udgave af Richard Strauss' "Also Sprach Zaratustra" rummer Johnny Mandels musik mange meget fine elementer.

  I Guldpalme-konkurrence
  "Being There" var i Guldpalme-konkurrence i Cannes, vandt en Oscar® for bedste birolle (Melvyn Douglas) og igen Golden Globes for Melvyns præstation og Peter Sellers.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1979, USA, Drama, Komedie, 130 min.

  Dansk titel: Velkommen, mr. Chance
  Instr: Hal Ashby Prod: Andrew Braunsberg Manus: Jerzy Kosinski Baseret på: egen roman Foto: Caleb Deschanel Klip: Don Zimmerman Mus: Johnny Mandel
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Sellers)
  • AA - Bedste birolle skuespiller (Douglas)
  • CAN-N - Palme d´Or-nominering
  • GG - Bedste skuespiller (Sellers)
  • GG - Bedste birolleskuespiller (Douglas)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (MacLaine)
  • GG-N - Bedste manuskript