Little Claus and Big Claus (1952)

  To meget forskellige mænd med samme navn fra samme landsby krydser klinger. Men det bliver den lille og vågne, der trækker det længste strå.


  SJÆLDEN TV-ANDERSEN #1

  Sammenhængende i denne serie:
  Little Claus and Big Claus (tv) (1952)
  The Top and the Ball (tv) (1953)

  Tidligt i 1950'erne indspillede det skandinavisk-amerikanske tv-selskab, SatCap, en lang række H.C. Andersen-eventyr af hver ca. 26 minutters varighed. En teori kan være, at filmene blev produceret i god tid som en hyldest til forfatterens 150-års fødselsdag i 1955, men helt til bunds i produktionshistorien er det i dag svært at komme.

  En film om ugen
  SatCap og den amerikanske producer, Thor L. Brooks, lejede sig for en pæn del af produktionernes vedkommende ind hos Nordisk Film. Her indspillede man en film om ugen, nærmere bestemt 13 film på 13 uger, altså rendyrket samlebåndsarbejde, med en blanding af danske og engelsktalende skuespillere, og "Little Claus & Big Claus" har da også idylliske landskabsbilleder, sikkert indfanget fra den landlige idyl i baghaven til Nordisk Film i Valby.

  Gemt af vejen
  Filmene blev kun vist en enkel gang på amerikansk tv og gik i det store og hele under radaren. De medvirkende så aldrig de færdige film med få undtagelser, og i dag er den samlede produktion glemt og gemt af vejen for offentligheden. Det er uvist, hvor mange film ud af den samlede produktion, der er bevarede.

  Overvejende komiske stemning
  "Little Claus & Big Claus" gengiver i en overvejende komisk stemning det klassiske H.C. Andersen-eventyr uden alt for mange afstikkere. Fortællestilen er kompakt, skuespillet noget ufokuseret og af omtalte blandede observans. Men grundlæggende fungerer tv-produktionen fint som halvtime-gengivelse af dansk kulturarv i særdeles folkelig indpakning.

  Danskere foran & bag kameraet
  Flere af folkene bag kameraet var danske, bl.a. Henning Kristiansen som fotograf og Erik Fiehn som komponist. Olaf Ussing og Elith Foss optræder blandt skuespillerne med noget ubehjælpsomt engelsk - men vel egentlig en rimelig kolorit til en produktion, der har danske aner og er indspillet på en baggrund af idylliske landbrug med møller, køer og svajende græsstrå.

  I al sin enkelhed
  Tv-filmen er ikke præget af en overordnet sammenhængskraft eller egentlig selvstændig identitet. Snarere opstår eventyrligheden i al sin enkelhed ud af den simple og rimelig forlægstro gengivelse uden større kunstneriske ambitioner.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1952, USA, Eventyr, Komedie, 26 min.

  Dansk titel: Lille Claus og store Claus (tv)
  Instr: Karl E. Moseby Prod: Thor L. Brooks Baseret på: eventyr af H.C. Andersen Foto: Henning Kristiansen Mus: Erik Fiehn
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation