Conan the Barbarian (1982)

  Efter at have overværet brutale mord på sine forældre, ønsker en meget muskuløs mand hævn.


  MASSER AF HÆVN

  + PLUS: scenografi | landskaber | ærlig B-filmsidentitet
  -MINUS: støj | langtrukken | ubehjælpsomt spillet

   

  Sammenhængende film:
  Conan the Barbarian (1982)
  Conan the Destroyer (1984)

  "Conan the Barbarian", John Milius' storslåede eventyrfilm fra 1982, betød Arnold Schwarzeneggers store gennembrud.

  Hævntørst
  Schwarzenegger spiller titelrollen som barbaren Conan, der efter at have set sin mor blive halshugget, da han var dreng, nu ønsker hævn over skurkene.

  Trænes som morder
  Han bliver hurtigt fuldvoksen (!) og trænes på ufrivillig basis til at blive en effektiv morder, der aldrig skyr blod og løstsiddende menneskehoveder.

  Dobbelt hævn
  Conan møder også kvinden i sit liv, som han deler sine eventyr med i mere end én forstand, og hun følger ham i tykt og tyndt, indtil også hun bliver slået ihjel. Selvfølgelig må Conan nu have dobbelt hævn.

  Troværdigt tidsbillede
  Det fascinerende ved filmen er dens troværdige tidsbillede af den ubestemmelige "fortid". John Milius er virkelig kommet godt af sted med de mange flotte totalbilleder. Det er dem, der rykker! Samtidig understøtter en potent musik af Basil Poledouris filmens vulgære udtryk.

  Stillestående
  Men filmen er samtidig ret langtrukken og stillestående. Lange perioder er uden dialog, og dén dialog, der måtte forekomme, er sparsom og farveløs. Men i 1982 havde Arnold jo heller ikke rigtig lært engelsk så godt endnu, så det er måske kun en fordel.

  B-filmsidentitet
  "Conan the Barbarian" sætter ikke sin B-filmsidentitet under en skæppe, og det er i sig selv prisværdigt. Men det ubehjælpsomme i spillet, kombineret med en markant slagside til det alt for støjende i både lyd og billede, undergraver alligevel den smule autenticitet, der måtte være i historien.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1982, USA, Eventyr, Fantasi, Action, Dyr på film, 123 min.

  Dansk titel: Conan - Barbaren
  Instr: John Milius Prod: Buzz Feitshans, Raffaella De Laurentiis Manus: John Milius, Oliver Stone Foto: Duke Callaghan Klip: Timothy O'Meara, Fred Stafford Mus: Basil Poledouris
  Priser
  • GG - Bedste skuespiller (Bergman)