Death in Brunswick (1990)

  En mands rodede tilværelse bliver yderligere kompliceret, da han starter nyt arbejde i et køkken.


  SPECIELT OG FESTLIGT

  En speciel og interessant australsk film, der ikke er at finde i ret mange amerikanske eller engelske filmguides: "Death in Brunswick" er sjov og festlig, den leger med en klassisk historie om en mand, der må grueligt meget igennem, før han finder lykken.

  Mor kommer hjem
  Sam Neill er denne mand, der bor alene i et rodet hus i den lille australske by Brunswick. Bortset fra når hans mor kommer og bor hos ham (og det gør hun næsten hele tiden).
   

  Kok i kælderen

  Han får et job som kok i kælderen under et tvivlsomt værtshus, hvor køkkenmedhjælperen er hæler og stofmisbruger, og hvor indehaveren er en omvandrende voldskæmpe med langt mere overarm end hjerne.

  Gengældt forelskelse
  I baren møder han Sophie, en smuk 19-årig pige, som han prompte forelsker sig i, og det er gengældt. Der skal ikke gå ret mange arbejdsdage, før de to har været i seng med hinanden.

  Uheldigt mord
  Men det er åbenbart slet ikke meningen, at det skal gå godt. Efter at barindehaveren har banket køkkenmedhjælperen sønder og sammen, tror køkkenmedhjælperen at det er Neill, der har meldt ham for hans hæleri og i blinde kommer Neill til at stikke ham ihjel. Han henter nu hjælp hos sin eneste gode ven, der trækker liget ud på kirkegården, hvor han arbejder som graver.

  Nærgående scene
  Her foregår filmens absolut mest intelligente og nærgående scene: Liget skal lægges ned i en kiste sammen med en afdød kvinde.

  Kvalmende rester
  Da låget bliver løftet, ser vi det halvt rådnede lig. Og endnu bedre: Graveren begynder at trampe på de kvalmende rester for at få plads til det ekstra lig! Det er vulgært men opfindsomt og anderledes.

  Spændende og veldrejet
  Det er spændende og vellavet og samtidig en anelse komisk. Herefter kommer Neill ud for den ene ulykke efter den anden: Han bliver forfulgt af barindehaveren og hans tunge drenge, han bliver afvist af Sophie, der efter pres fra sin far har indvilliget i at gifte sig med barens sleske dario…

  Begavet film
  Det er en begavet film, som instruktør John Ruane har stykket sammen. Den er meget intens og gribende. Skuespillet slår gnister hele vejen igennem. Sam Neill er perfekt i den "snavsede" rolle.

  Alsidighed
  Der er en god alsidighed i filmen, ligesom Philip Judds musik er velskrevet og passer som fod i hose til denne film.  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1990, Australien, Komedie, Krimi, Thriller, Teenagere, 102 min.

  Dansk titel: En dreng med succes
  Instr: John Ruane Prod: Timothy White Manus: John Ruane, Boyd Oxlade Foto: Ellery Ryan Klip: Neil Thumpston Mus: Philip Judd
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation